Deze acts mag u niet missen op Eurosonic/Noorderslag

Het popjaar begint, zoals elk jaar, feestelijk met de aansluitende festivals Eurosonic en Noorderslag in Groningen, van 17 t/m 20 januari. De eerste drie dagen biedt Groningen op ruim dertig locaties een podium aan aanstormend Europees poptalent, voor een publiek van popliefhebbers tot internationale boekers en programmeurs. We zetten de acts die u niet mag missen op een rij.

Robert van Gijssel
Zeal & Ardor Beeld
Zeal & ArdorBeeld

The Dawn Brothers

Eurosonic trapt woensdag vroeg af met al direct een mogelijk Nederlands hoogtepuntje. De Rotterdamse Dawn Brothers spelen knappe americana en mooi snijdende southern rock, in vocale hoogglans. Liedjes schrijven kunnen ze ook, luister maar eens naar de vorig jaar uitgebrachte single Vampire, die surft op heerlijke reverbgitaren en scherpe meerstemmigheid. En natuurlijk die geweldig geanimeerde videoclip, die iedereen even gezien moet hebben voor de route naar Huize Maas wordt ingezet. Let op, het kan druk worden daar, want er hangt best een buzzje rond deze band.

17/1, Huize Maas

Zeal & Ardor

Je luistert naar een typerend intro van een Zeal & Ardor-nummer en het lijkt alsof je een zwarte slaaf hoort zingen. Eentje die op de maat van de blues zijn pikhouweel laat neerkomen op de harde stenen. Maar voordat je je kunt nestelen in comfortabele americana, scheren dubbele bassdrums en straaljagergitaren over de werkers. Zo klinkt het als black metal en black gospel elkaar ontmoeten. Voor de Zwitsers-Amerikaanse muzikant Manuel Gagneux, alias Zeal & Ardor, is die vrijage tussen genres net zo logisch als toen Harry Sally tegenkwam. En verdomd, het werkt. Gagneux serveert satanische spirituals die nergens gekunsteld klinken, maar wel diep. Diep en sinister.

17/1 Huize Maas, 18/1 Vera

(Pablo Cabenda)

Diron Animal

Met Diron Animal krijgt Eurosonic een Afrikaans tintje. De zanger-instrumentalist uit het Angolese ghetto Cazenga woont in Portugal. Zijn muziekstijl kuduro bestaat sinds de jaren tachtig, toen in Angola traditionele genres als soca en zouk werden opgepept met een elektronische beat. De Portugese band Throes & The Shine, bij wie Diron Animal zingt, combineerde al rock en kuduro. Nu laat hij een nieuwe loot aan de mondiale danceboom groeien.

18/1 Platformtheater

Superorganism

Wat een stel. Negen jongens en meisjes die elkaar op sociale media vonden en Superorganism begonnen. Ze komen van overal: Australië, Nieuw-Zeeland en in het geval van zangeres Orono, uit de Verenigde Staten. Maar ze opereren vanuit Londen, waar ze een aangenaam, alle richtingen opspringend album hebben opgenomen dat in maart verschijnt. Een beetje hypen is die Britten wel toevertrouwd, maar we worden dan ook echt vrolijk van die mengeling van bubbelgum-pop, elektronica, rap en andere luchtig gepresenteerde popstijlen. Je moet altijd maar afwachten of zo'n grote band live uit de verf komt, maar de single Something For Your M.I.N.D maakt nieuwsgierig.

19/1, Machinefabriek

Myrkur

Er zit als vanouds een flinke stoot harde muziek in het Eurosonic-programma. Maar laat de op papier hardste act, de Deense blackmetalband Myrkur, nu net kiezen voor een zachtaardig optreden zonder loeiende versterkers, maar mét antieke Scandinavische volksinstrumenten en zelfs een engelenkoor op sleeptouw. Zangeres Amalie Bruun vertolkt akoestische versies van haar op plaat ziedend harde en onheilspellende muziek. Dat kan natuurlijk prachtig worden - of hopeloos kitscherig. En daarom moeten we Myrkur even checken.

19/1, Lutherse Kerk

Een nieuwe gouden eeuw lijkt aangebroken voor de Nederlandse pop, en dat is niet dankzij de platenlabels
Waarom scoorde Bettie Serveert goed in de VS en blijft het geluid van Kensington, hier toch mateloos populair, beperkt tot binnenlands gebruik? Nou, dat geluid dus. Lees Dutch in the USA.

Trentemøller, Mø en Agnes Obel maak plaats: dit zijn de nieuwe Deense rijzende sterren
2018 begint pas echt met Eurosonic Noorderslag. Met dit jaar Deense pop in de hoofdrol. Want de Deense pop staat in bloei. Hoe komt dat? Robert van Gijssel vraagt het na bij drie rijzende sterren in Kopenhagen.

Boek over Willem Venema schetst een promotor die niet schrikt van beetje opwinding en lastige artiesten
Hij voelde precies welke onaangepastheid het goed deed bij het rockpubliek. Een boek schetst de grote rol van programmeur Willem Venema in de Nederlandse rockhistorie.

Meer over