Deze acht films maken kans op de Oscar voor Beste film

American Sniper, Birdman, Boyhood, Grand Budapest Hotel, Imitation Game, Selma, Theory of Everything en Whiplash maken kans op de Oscar voor Beste film.

null Beeld The Grand Budapest Hotel
Beeld The Grand Budapest Hotel

American Sniper

American Sniper, onder regie van Clint Eastwood, is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Chris Kyle over zijn tijd bij de Navy Seals. Kyle was scherpschutter bij de Amerikaanse mariniers en voerde in die hoedanigheid 160 liquidaties uit.

Hij diende tijdens vier gevechtsmissies in Irak en elders en kreeg twee Silver Star onderscheidingen en vijf bronzen sterren voor moed. Zijn boek en de film gaan over zijn ervaringen als US Navy Seal in de Irakoorlog. Bradley Cooper vertolkt de rol van Kyle.

Kyle werd vorig jaar zelf doodgeschoten op een schietbaan in Texas door een voormalig marinier die lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom.

American Sniper draait vanaf maart in de Nederlandse bioscopen en heeft daarom nog geen recensie in de Volkskrant.

null Beeld American Sniper
Beeld American Sniper

Birdman

De vijfde speelfilm van Alejandro González Iñárritu (Amores Perros, 21 Grams, Babel) voorzag de 71ste editie van het Venetië filmfestival van een ideale opening, schreef Bor Beekman deze zomer. Beekman noemt de film in zijn reportage 'een excellent geacteerde en visueel wervelende zwarte komedie over een uitgerangeerde Hollywoodacteur die zijn carrière wil verlengen en verdiepen door een prestigieus uitstapje in de New Yorkse theaterwereld. In zijn film steekt Iñárritu de draak met het huidige Hollywood én de snobistische New Yorkse theatergemeenschap.

Net als hoofrolspeler Michael Keaton (62) was de Hollywoodacteur in de film in de jaren negentig enige tijd razend populair als superheld: Birdman, een man in vogelpak.

Birdman is gefilmd door de Mexicaanse cameraman Emmanuel Lubezki, die eerder dit jaar een Oscar won voor Gravity. Hij filmt in uitzonderlijk lange, ogenschijnlijk ononderbroken takes en laat de kijker dwalen in het hoofd van Keatons personage, de steracteur die gaandeweg grip verliest op de werkelijkheid. Dan duikt superheld Birdman op, in vol ornaat, om zijn oude vertolker met duistere stem van niet zo wijze raad te voorzien, onderwijl afrekenend met in het straatbeeld van New York opduikende kolossale vogeldraken. Een soort superego, dat uit is op snelle roem: waarom niet tekenen voor Birdman 4?

De film gaat op 22 januari 2015 in de Nederlandse bioscopen in roulatie en heeft daarom nog geen recensie in de Volkskrant.

null Beeld Birdman
Beeld Birdman

Boyhood

Richard Linklater nam twaalf jaar de tijd om Boyhood op te nemen. Zo zien we de hoofdpersoon daadwerkelijk opgroeien van jochie op een crossfiets tot een student die op kamers gaat. Een redelijk gewone jeugd wordt door deze aanpak bijzonder. Net als zijn personage, de gevoelige Mason, was debutant Ellar Coltrane 6 toen hij zijn eerste scènes in Boyhood speelde, en 18 toen de opnamen werden afgerond.

Boyhood kreeg de maximale vijf sterren van Volkskrant-recensent Kevin Toma. 'Het klinkt als een extreem ambitieus, riskant project. Wat als Coltrane voortijdig was afgehaakt? Maar Linklater, vooral beroemd vanwege zijn bijna twintig jaar omspannende Before Sunrise/Sunset/Midnight-trilogie, heeft er zijn meesterwerk van gemaakt. Van logistieke complicaties is niets te merken; in stijl en regie blijft de film toonvast. En dat 166 fascinerende minuten lang.

'Bijna onbeschrijflijk ontroerend, om Mason en Coltrane 'samen' te zien opgroeien. Het is immers niet alleen Masons maar ook Coltrane's gezicht dat hoekiger wordt, zíjn stem die breekt, zíjn lijf dat slungeliger gaat bewegen. Een unieke gewaarwording, waardoor je echt het gevoel krijgt deelgenoot van iemands jeugd te zijn.'

null Beeld Boyhood
Beeld Boyhood

The Grand Budapest Hotel

De gevel is afgebladderd en de meeste kamers zijn leeg, maar ooit was het er een komen en gaan van de Europese elite. Het grootste deel van The Grand Budapest Hotel speelt zich af tijdens die vooroorlogse hoogtijdagen, wanneer het gebouw nog als een pompeuze roze suikertaart tegen de bergwand prijkt. Spil van het hotel is Monsieur Gustave (Ralph Fiennes, geweldig op dreef), de conciërge, die zich als een engel bekommert om het lot van zijn gasten - vooral de oudere, rijke vrouwen onder hen.

Gustave ontfermt zich ook over de jonge Zero (nieuwkomer Tony Revolori), die als piccolo in het hotel is komen werken. Zero is een snelle leerling. Wanneer Gustave een kostbaar schilderij erft van een onder verdachte omstandigheden overleden aristocrate en het aan de stok krijgt met haar gevaarlijke familieleden, helpt Zero hem zo goed als hij kan.

Met The Grand Budapest Hotel heeft regisseur Wes Anderson zichzelf weer overtroffen, schrijft Volkskrant-recensent Pauline Kleijer, die de film vijf sterren geeft. 'Opnieuw creëerde hij een compleet eigen wereld, het Midden-Europese land Zubrowka ditmaal. Daar, hoog op een heuvel boven het kuuroord Nebelsbad, bevindt zich het hotel uit de titel.

'The Grand Budapest Hotel is een zo rijk gevulde komedie dat het publiek ogen en oren tekort komt. Uiterlijkheden mogen dan de show stelen, de inhoud van de film stelt niet teleur. The Grand Budapest Hotel is een overtuigend eerbetoon aan verzonnen mensen in een verzonnen land in een verzonnen tijd. Een fenomenale, hartveroverende luchtspiegeling.'

The Imitation Game

The Imitation Game is een langverwachte bijdrage aan het eerherstel van Alan Turing (1912-1954) - briljant wiskundige en algemeen erkend als grondlegger van de informatica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst. In het diepste geheim wist hij met zijn cryptografisch team de Duitse Enigma-code te ontcijferen, waardoor strategische berichten van de nazi's onderschept konden worden en de oorlog naar schatting twee jaar bekort werd.

Zijn tumultueuze leven lijkt geknipt voor een verfilming, hoewel het misschien te veel drama bevat om netjes binnen speelfilmduur samen te vatten. De Noorse regisseur Morten Tyldum (Headhunters) en scenarioschrijver Graham Moore richten zich vooral op het codekraken tijdens oorlogstijd, met korte uitstapjes naar Turings eerste kostschoolliefde en zijn latere vervolging.

'Veel aandacht wordt besteed aan zijn sociale onhandigheid, mogelijk te wijten aan een vorm van asperger. Benedict Cumberbatch maakt er in zijn feilloze hoofdrol gelukkig geen zwaartepunt van. Als onconventionele held geeft Cumberbatch het keurige drama toch nog een spannende, eigenzinnige draai, in een rol die tot zijn beste behoort', schrijft Volkskrant-recensent Pauline Kleijer, die de film vier sterren toebedeelt.

Selma

Selma, geregisseerd door Ava DuVernay gaat over Martin Luther King en de drie vreedzame protestmarsen van Selma (Alabama) naar Montgomery (Alabama) in 1965. Hierbij kwam de Afro-Amerikaanse bevolking op straat om te ijveren voor stemrecht en tegen racisme. Bij de eerste mars op 7 maart 1965 werd gewelddadig ingegrepen door de politie waarna deze de geschiedenis inging als het Bloody Sunday-conflict.

Onder andere Brad Pitt en Oprah Winfrey waren betrokken bij de productie van de film. Oprah Winfrey vertolkt ook de rol van burgerrechtenactiviste Annie Lee Cooper. De rol van Martin Luther King wordt vertolkt door David Oyelowo. Cuba Gooding Jr. speelt de bekende burgerrechtenadvocaat Fred Gray.

De film won al een Golden Globe voor Beste filmsong. Selma gaat op 19 februari in première in Nederland en heeft daarom nog geen recensie in de Volkskrant gehad.

The Theory of Everything

The Theory of Everything van regisseur James Marsh vertelt het levensverhaal van de gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking, wiens missie op aarde is: een elegante vergelijking vinden die alles in het universum verklaart en zo en passant de volgens theologen noodzakelijke openingszet van God uitwist.

Volkskrant-recensent Bor Beekman gaf de film drie sterren. 'Acteur Eddie Redmayne moet weken-, zo niet maandenlang hebben geoefend, getuige de beheersing en het raffinement waarmee hij de fysieke aftakeling van het door de spierziekte ALS getroffen genie kopieert. Acteursacrobatiek is het.

'The Theory of Everything, volgens de 73-jarige Hawking zelf een 'over het algemeen' waarheidsgetrouwe film, is in feite een dubbelportret. Deels opgebouwd uit sleutelmomenten uit de carrière van de wetenschapper, die zich met onderkoelde spot verzet tegen zijn lot, deels bestaand uit het gezinsleven met zijn echtgenote, die zich wegcijfert en vereenzaamt.'

Whiplash

Whiplash is de tweede speelfilm van de 29-jarige regisseur Damien Chazelle (Guy and Madeline on a Park Bench, 2009). Whiplash wordt verteld vanuit het perspectief van een aanstormende jazzdrummer. De 19-jarige nieuweling Andrew (Miles Teller) bezit de benodigde mix van talent, ambitie en zelfzucht, en promoveert vlot tot het A-klasje. Pijn en (muzikaal) genot vallen samen in een film die cirkelt rond de vraag of het tuchtigen van talent nu wel of niet bevorderlijk is.

Volkskrant-recensent Bor Beekman gaf de film vier sterren. 'De jonge acteur Miles Teller (Divergent) als Andrew, die zelf een drumverleden heeft, overtuigt volkomen achter zijn drumkit. Toch is het juist de vertolker van de tegenkracht die de film in zijn houdgreep neemt; met Whiplash zou de 59-jarige J.K. Simmons zich dan eindelijk van bekend gezicht naar bekende naam kunnen tillen. Ook als de film over de top schuift in de finale, in een wat artificieel muzikaal tweegevecht tussen meester en leerling, blijft Simmons fier overeind. Dit is zijn film', schrijft Beekman.

Meer over