Dexia overweegt claim op crediteur

Dexia Bank Nederland overweegt een schadevergoeding te eisen van de eigenaren van tussenpersoon Garantium. De twee partijen zijn in een juridisch gevecht gewikkeld....

Frielink deed zijn uitspraak woensdag in een kort geding dat Garantium tegen Dexia had aangespannen. Garantium claimt een groot bedrag van Dexia omdat de bank zijn verplichtingen niet zou zijn nagekomen. Dexia zou als bewaarbank optreden voor financiële producten van Credit Lyonnais die Garantium aan tussenpersonen verkocht.

In de zomer van 2002 trok Dexia zich terug, volgens advocaat Johan Bil van Garantium zonder dat de bank een redelijke termijn in acht nam. Garantium zou daardoor driekwart van zijn netwerk van tussenpersonen zijn kwijtgeraakt. Het bedrijf eist daarom enkele tonnen van Dexia als directe schade. Ook wil Garantium dat de rechter Dexia Bank veroordeelt om bij De Nederlandsche Bank een garantie te regelen voor 20 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de 'promotor van financiële producten' in een latere rechtzaak van Dexia wil eisen, vanwege gemiste omzet. 'We leggen dus geen beslag, maar willen een garantie dat - als we winnen - Dexia in staat is om een schadevergoeding te betalen', aldus advocaat Bil van Garantium.

Frielink noemt de twee directeuren van Garantium 'twee handige jongens, die zich op een bierviltje hebben rijkgerekend'. 'Dit is misbruik maken van het procesrecht', aldus Frielink.

Meer over