Devers (37) in superieure stijl naar goud op 60 m

De vraag kwam tijdens de afsluitende persconferentie uit onverwachte hoek. De jonge Shawn Crawford, tweede bij de finale op de 60 meter, vroeg aan de winnares bij de vrouwen, Gail Devers, hoe je een wedstrijd moet winnen....

Devers is al 37 jaar oud, ze was meermalen olympisch kampioene, Crawford is elf jaar jonger. De jonge Amerikaan had vrijdagavond geen antwoord op de spurt van de Brit Jason Gardener, die met een tijd van 6,49 wereldkampioen op het korte sprintnummer werd.

Devers gaf de Belgische Kim Gevaert het nakijken. Ze won haar eerste indoortitel sinds de WK van 1993. 'Nee, ik voel me absoluut niet te oud voor dit werk.' Devers heeft haar zinnen ook gezet op het goud bij de 60 meter horden, het onderdeel dat zondag wordt gelopen.

Bij de mannen was er goud voor Gardener, de 28-jarige 'Bullet from Bath'. Gardener is op de sprintdiscipline de Britse hoop in bange dagen, sinds Europees kampioen Dwain Chambers betrapt werd op het gebruik van designer-steroi¿de THG.

Gardener, de derde Brit die op de 100 meter al binnen de tien seconden kwam, beseft dat de Britse atletiek wel een succesje kan gebruiken. 'Het is spijtig voor Dwain, maar het is okat de sport valsspelers stevig aanpakt. De boodschap is goed: als je gebruikt, word je gepakt.'

Shawn 'Cheetah' Crawford, die in de VS vooral bekend werd omdat hij in de reality-show Man versus Beast de sprint aanging met een giraf en een zebra, wordt sinds kort getraind door Trevor Graham. Graham is de voormalige coach van Marion Jones, die niet bij deze WK-indoor aanwezig is.

De speedqueen, terug van een jaar zwangerschapsverlof, richt zich volledig op het buitenseizoen. Ze heeft haar zinnen gezet op vijf medailles tijdens de Spelen.

Meer over