NieuwsVerenigde Staten

Deutsche Bank heeft opgeëiste belastingaangiften Trump

Deutsche Bank beschikt over belastingaangiften van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat liet het financiële concern per brief weten na vragen van een federaal hof van beroep.

Donald Trump en zijn vrouw Melania.Beeld AFP

Democraten willen dat Deutsche Bank financiële informatie overhandigt over de president en zijn kinderen Donald Trump Jr., Ivanka Trump en Eric Trump. Die gegevens zijn via een dagvaarding opgevraagd door commissies in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Zij willen onder meer weten of Trump via zijn vastgoedimperium geld heeft witgewassen van buitenlandse kopers.

Het verzoek van de Democraten heeft geleid tot een juridisch steekspel. Trump en zijn kinderen spanden een rechtszaak aan om de gegevens uit handen van de commissies te houden. De president liet tijdens de verkiezingen weten zijn belastingaangiften openbaar te zullen maken, zoals gebruikelijk is voor kandidaten, maar kwam deze belofte nooit na. 

Deutsche Bank wilde eerder niet in details treden in een openbare rechtszitting, maar reageert nu alsnog bevestigend in een brief. De bank heeft documenten die het op grond van de dagvaarding zou moeten overdragen. Het is niet duidelijk op wie die documenten betrekking hebben, omdat de namen in de rechtbankdocumenten onleesbaar zijn gemaakt.

Trump verloor al twee rechtszaken over het openbaren van zijn financiële gegevens. De zaak ligt nu bij een hof van beroep, dat wilde weten of de bank beschikt over de opgevraagde informatie. De president heeft sinds 1998 ruim 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) geleend van Deutsche Bank. Bij zijn aantreden in 2017 bedroeg de schuld van Trump aan de bank nog ruim 300 miljoen dollar.

Meer over