Deuss: voorwaardelijke straf en geldboete

De rechtbank in Arnhem heeft John Deuss en zijn zus Tineke donderdag veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van 6 maanden en boetes van 327 duizend euro. De First Curaçao International Bank (FCIB) van Deuss kreeg een boete opgelegd van 1,2 miljoen euro.

GERARD REIJN

ARNHEM - De straffen zijn veel lager dan de eisen, onder meer omdat de rechtbank de beschuldiging dat broer en zus leiding gaven aan een criminele organisatie niet bewezen achtte. Bovendien woog de rechter mee dat beiden tot donderdagmiddag een blanco strafblad hadden.

De rechtbank acht bewezen dat Deuss en zijn zus zonder vergunning bankierden, maar niet dat zij een criminele organisatie vormden. Door in ten minste twaalf gevallen geen melding te doen van een ongebruikelijke transactie heeft Deuss volgens de rechter wel de 'integriteit van de financiële sector' geschonden.

De rechtszaak vloeide voort uit een onderzoek naar mogelijk de grootste btw-fraude ooit, waarbij Groot-Brittannië in enkele jaren 7 miljard euro btw misliep. Veel van de (vermoedelijke) fraudeurs bankierden bij Deuss' bank. Of Deuss voor betrokkenheid bij die btw-fraude wordt vervolgd, staat nog niet vast. Dat onderzoek loopt nog. Maar de rechter zinspeelde er wel op, toen hij zei dat Deuss 'bewust het risico heeft genomen dat misdrijven als btw-fraude en witwassen werden gefaciliteerd.'

Kernvraag in deze procedure was of Deuss bankactiviteiten in Nederland ontplooid had, terwijl hij geen vergunning had. De verdediging vond dat pas sprake is van een bank als er daadwerkelijk geld wordt aangetrokken van of weggezet voor het publiek, en dat was niet het geval.

Maar de rechter oordeelde anders. In het kantoor in Berg en Dal stonden computers waarop de FCIB transacties deed. Er werden rekeningen geopend en gesloten, er werden betalingen uitgevoerd, de raad van toezicht van de FCIB vergaderde er en zus Tineke beheerde er het kasgeld. Dat bij elkaar maakte de villa tot een bankkantoor, zij het geen hoofdvestiging maar een bijkantoor. Ook daarvoor is een vergunning vereist.

Deuss gaf na de uitspraak geen commentaar. Officier van justitie Leenders wilde eerst de uitspraak bestuderen. Deuss' advocaat Daan Doorenbos: 'Wij kunnen niet helemaal tevreden zijn.' Doorenbos ziet mogelijkheden voor beroep, en daarmee lijkt ook een groot belang gemoeid. Deuss overweegt een schadeclaim in te dienen tegen de staat die zijn bank naar de filistijnen hielp. Volgens Doorenbos wordt zo'n claim eerder gehonoreerd als Deuss volledig wordt vrijgesproken.

undefined

Meer over