Despair - Eine Reise ins Licht***

De film uit 1978 is moeizaam maar het herontdekken waard.

KEVIN TOMA

THRILLER

Regie: Rainer Werner Fassbinder. Met: Dirk Bogarde, Andréa Ferréol, Klaus Löwitsch, Volker Spengler

119 minuten, in 4 zalen

Een overspelige echtgenote, de terugkerende sensatie dat hij zichzelf bekijkt - Hermann Hermann, een van oorsprong Russische chocoladefabrikant in het benauwende Duitsland van de jaren dertig, heeft het niet meer. Logisch dat hij in Despair (1978) over een uitweg fantaseert nadat hij zijn exacte dubbelganger tegen het lijf is gelopen, in een spiegeldoolhof, nota bene. Deze Felix vermoorden en diens identiteit aannemen: het komt op Hermann over als de perfecte vluchtroute.

Dat Hermann helemaal niet op Felix lijkt, maakt de waanzin compleet in deze excentrieke bewerking van Vladimir Nabokovs roman uit 1936. Maar al voordat Hermann zijn verstand verliest, geven regisseur Rainer Werner Fassbinder, scenarist Tom Stoppard en cameraman Michael Ballhaus de film het karakter van een barokke, in art deco, duisternis, cacao en glas opgetrokken nachtmerrie. En terwijl Hermann verder wegzakt in zijn labyrint, blijft Dirk Bogarde (Death in Venice) hem vertolken met de wufte air van een aristocratische gek.

Despair was de 32ste film van de Duitse grootmeester Fassbinder (1945-1982), zijn eerste in het Engels en als surrealistische kostuumthriller meteen een vreemde eend in de bijt van zijn gigantische oeuvre. Een moeizame, bitse film, maar het (her)ontdekken waard. Opmerkelijk ook hoe Despair een nieuw, absurd accent legt op het dubbelgangers-thema, dat met films als Denis Villeneuve's Enemy en Richard Ayode's The Double momenteel populair is.

undefined

Meer over