postuumterence conran

Designrevolutionair, maar ook een superzuinige knorrepot

De man die wordt toegedicht dat hij de manier waarop we wonen en eten veranderde, Sir Terence Conran, is op 88-jarige leeftijd overleden.

Peter de Waard
Terence Conran in 2011. Beeld AFP
Terence Conran in 2011.Beeld AFP

Er zijn maar weinigen die na de oorlog zoveel invloed op de smaak van de Britten had - en later ook op die van de rest van de wereld – als Sir Terence Conran. Met zijn woonwarenhuizen maakte hij design betaalbaar en winkelen voor velen een feest. Conran gaat de annalen in als een designrevolutionair. Hij gold als uitvinder van het meeneemmeubel, van de leefkeuken, van de woonkameretalage, van het interieurboek en de loungecultuur.

Zijn bekendste creatie is Habitat, de keten van woonwarenhuizen, waarvan hij in 1964 de eerste zaak aan Fulham Road opende, midden in het Londen van de swinging sixties. In 1973 kwam er een Habitat in Parijs en later in andere metropolen zoals New York, Tokio en Amsterdam. Conran bracht de keten in 1981 naar de Londense beurs.

Zijn laatste aandelen in Habitat verkocht hij in 1992. Toen richtte hij een nieuwe keten op: de Conran Shops. Hij creëerde nieuwe merken zoals Mothercare, opende wereldwijd 30 restaurants en verkocht meer dan 20 miljoen kook- en lifestyleboeken. Habitat kwam niet veel later in de problemen. In 1999 ging Habitat in Nederland failliet, verdrukt door Hema en Ikea, maar dat deed aan de reputatie van Conran niets af.

Kleurloos

Conran manifesteerde zich naar buiten als een kleurloze knorrepot die niet graag in het middelpunt van de belangstelling stond. Toen er in 2012 ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag onder de titel The Way We Live Now een speciale tentoonstelling in het Designmuseum in Londen werd gehouden – hij was bij de oprichting van dat museum betrokken geweest – was hij tegen. ‘Eigenlijk probeer ik al mijn hele leven journalisten te ontlopen. Dat is een van de dingen waarin ik dus mislukt ben.’

Hij trouwde vier keer en drie keer leverde dat een vechtscheiding op waarbij hij zijn ex’en van verraad en bedrog beschuldigde. Zijn tweede vrouw Shirley Conran werd later een succesvol auteur met de boeken Superwoman en Lace. Zijn zuinigheid was berucht. Zo leegde hij ’s avonds na kantoortijd alle prullenmanden, waarbij hij alle papier dat maar aan één kant was beschreven teruglegde op de bureaus.

Conran overleed op 88-jarige leeftijd in zijn woning in Berkshire, niet ver van Londen. ‘Zijn simpele visie was dat mooie en functionele ontwerpen de kwaliteit van het leven verbeteren’, meldde zijn familie in een overlijdensbericht.

Conran met zijn vrouw Shirley in 1955. Beeld Getty Images
Conran met zijn vrouw Shirley in 1955.Beeld Getty Images

Meubelmaker

Conran werd geboren in Kingston upon Thames. Hij studeerde vlak na de Tweede Wereldoorlog af aan de Central School of Arts and Crafts en begon daarna een eigen meubelmakersbedrijf, omdat hij zich groen en geel ergerde aan alle op elkaar lijkende interieurs in de Britse rijtjeshuizen van eind jaren vijftig.

Daarom besloot hij winkels te openen, waar de gewone Britten tegen lage prijzen designproducten konden kopen: van meeneemmeubels tot behang en keukengerei. Conran zei dat design bruikbaar moest zijn, dat het functioneel mooi moest en zijn, en niet duur. ‘Ik maak de voorwerpen die ikzelf leuk vind en die mijn vrienden appreciëren. Want mooi design maakt de mensen gelukkiger’, zei hij in een interview met het lifestyle-tijdschrift Sabato.

Conran ontwierp niet alleen meubelen, licht en andere objecten voor zijn eigen winkels en restaurants, maar werkte ook voor Marks & Spencer, JC Penney en andere ketens. ‘Wat mijn geheim is? Ik voel aan aan hoe mensen willen wonen, welke interieurspullen ze leuk vinden en in wat voor decor ze willen eten. Dat is mijn geluk. Want mensen weten zelf niet wat ze willen, tot het hun gegeven wordt.’

Terence Conran, die in 1983 een adellijke titel kreeg, had vijf kinderen, die allemaal in de wereld van het ontwerp en cuisine actief zijn.

Meer over