Designprijs Rotterdam gaat naar NL Architects

De Designprijs Rotterdam 1999 is toegekend aan NL Architects. De vormgevers ontvingen hun trofee voor het ontwerp van het Warmte Overdracht Station 8 in de nog te bouwen Utrechtse wijk Leidsche Rijn....

Aan de designprijs, die zaterdag in Rotterdam werd uitgereikt door staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur, is een bedrag van veertigduizend gulden verbonden.

Het Warmte Overdracht Station 8 werd ontworpen in opdracht van energiebedrijf UNA. Het staat nu nog midden in het land, maar wordt in de komende jaren omsloten door nieuwbouw. Het is een gesloten mysterieus zwart blok van polyurethaan, dat bij nadere bestudering allerlei verrassingen herbergt zoals reflectors, klimwand en een basketbalnet. NL Architects bestaat uit Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaase en Mark Linneman.

Een eervolle vermelding was er voor de fietsonderdoorgang bij de Rijksweg A4 nabij Leidschendam. De jury roemde het ontwerp van Zwarts & Jansma architecten vanwege de 'de geslaagde poging om de tunnel tot een ontmoetingsplek te maken.'

De publieksprijs ging voor de ontwerpers Erik Jan Kwakkel, Peter van de Jagt en Arnout Visser die de serie 'Functionele Tegels' ontwierpen.

Meer over