Designprijs 1995 voor Trouw en telefoonkaart

De standaard telefoonkaart voor de PTT, de programma-aankondigingen van de VPRO en de bijlagen van dagblad Trouw horen tot de verrassendste nominaties voor de Rotterdamse Designprijs 1995....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De grafische vormgeving is sterk vertegenwoordigd dit jaar. Behalve de chipkaart (ontwerp Karel Martens), de VPRO-leaders (Max Kisman) en Trouw (Erik Terlouw) zijn genomineerd de catalogus Best Verzorgde Boeken van 1993 van Thomas Widdershoven, het proforma lettertype van Peter van Blokland (speciaal geschikt voor formulieren), de promotie-affiches voor safe sex van de gebroeders Silvestri en het business art/art business concept van Swip Stolk voor het het Groninger Museum. Buitenbeentje is het interactief conferentieverslag op cd-rom van Willem Velthoven van de multimedia-conferentie Doors of Perception.

Het onderdeel mode- en accessoires is ook ruim geselecteerd met twee sterk verschillende hoofddeksels en twee verschillende soorten schoeisel en de serie armbanden en ringen Hondentrouw van Mecky van den Brink. Interieurvormgeving en meubilair blijven dit jaar achter: inbouwspots van Bas de Graaf, de dozenkast van Piet Hein Eek en Nob Ruygrok, het pallet meubelobject van Martijn Groenendijk en een glazen dak in de vorm van een walvis door Mecanoo zijn als enige uitverkoren.

Uit de sector industriële vormgeving zijn gekozen een röntgenapparaat van Philips, een vaarwegmarkering, een paneel waarop het energieverbruik staat aangegeven, en een nieuwe hoofdkraan. Twee outsiders zijn de stabiele wandelstok van Ruud-Jan Kokke (die eerder al de designprijs van de provincie Gelderland won) en de glazen brug van Dirk Jan Postel, een transparante constructieve verbinding tussen twee interieurs.

Meer over