Design Award gaat naar John Körmeling

EINDHOVEN De Dutch Design Award voor Beste Vormgeving van 2010 is zaterdagavond toegekend aan John Körmeling. De kunstenaar en architect kreeg de prijs voor Happy Streets, het Nederlandse paviljoen op de World Expo in Shanghai.

Körmelings open paviljoen, dat feitelijk bestaat uit één lange straat, werd gezien als gedurfde architectuur met een grafische uitstraling. Een internationale jury voorgezeten door oud-staatssecretaris Frans Timmermans noemde het ontwerp 'gedurfd en ironisch'. Curieus was de opmerking van de jury dat het bewijst dat Nederland 'toch humor' heeft; een ironische humor wordt immers alom beschouwd als een kenmerk van Dutch design.


De BNO Piet Zwart Prijs gaat naar Willem Diepraam (1944). De fotograaf kreeg deze oeuvreprijs voor zijn gave om 'maatschappelijk engagement met een hoge visuele kwaliteit te verbeelden'. Diepraam werkte voor Vrij Nederland en opdrachtgevers als Novib.


De Rado Young Talent Award is gewonnen door Iris van Herpen. De jonge mode-ontwerpster maakte dit jaar internationaal indruk op de London Fashion Week met haar expressieve creaties van leer.


Naast deze prijzen voor individuele ontwerpers werden er ook prijzen uitgereikt aan zeventien ontwerpen in de categorie communicatie, product en ruimtelijk. Opvallende winnaars in deze categorieën zijn onder meer een serie illustraties van Piet Parra voor sportmerk Nike, een complete tafelschikking van Scholten & Baijings en het interieur van revalidatiecentrum Groot Klimmendaal van architect Koen van Velzen, een gebouw dat eerder werd onderscheiden met de BNA Prijs.


De Dutch Design Awards werden afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens een feestelijk gala ter gelegenheid van de opening van de Dutch Design Week die in Eindhoven wordt gehouden. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars zijn de hele week te zien in een tijdelijke expositieruimte op het Stadhuisplein.


Meer over