Desi zoekt geld voor zijn projecten

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft voor de tweede keer in korte tijd geopperd grote leningen af te sluiten om zijn megaprojecten te realiseren. Bij de oppositie en een deel van de coalitie groeit de vrees dat Bouterses NDP Suriname opnieuw wil opzadelen met een berg omstreden leningen.

STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - 'We zijn zeer bezorgd', zegt viceparlementsvoorzitter Ruth Wijdenbosch van Nieuw Front telefonisch vanuit Paramaribo over het pleidooi maandag van Bouterse om het leningenplafond te verhogen. Suriname heeft een schuld van 850 miljoen euro.

Wijdenbosch: 'De president heeft grote projecten waar geen geld voor is en waar investeerders niet voor staan te trappelen. Iedere keer als Bouterse in het verleden een vinger in de pap had, werden grote schulden achtergelaten. Ik hoop dat men nu geleerd heeft van deze fouten.'

Volgens Bouterse vormt het bij wet vastgelegde plafond een struikelblok om de vele bruggen, woningen en de diepzeehaven te bouwen die hij de kiezers in 2010 heeft beloofd. 'We moeten de discussie een keer in het parlement voeren', aldus Bouterse maandag op een persconferentie.

De coalitie vergaderde dinsdag over het idee. Donderdag is er topoverleg met Bouterse. Opvallend is dat president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank, een persoonlijke keuze vorig jaar van Bouterse, tegen het verhogen van de leengrens is. Hoefdraad is een oud IMF-man.

Tijdens de verkiezingen vorig jaar waarschuwde de Nieuw Front-regering van president Venetiaan dat Bouterse, net als onder president Jules Wijdenbosch, Suriname zal opzadelen met schulden. Oud-president Wijdenbosch is nu een belangrijke adviseur van de ex-legerleider.

Onlangs opperde Bouterse in het parlement voor het eerst 'iets te doen aan dat ding' van het leningenplafond. Deze limiet en een Wet op de Staatsschuld werden na 2000 onder Venetiaan ingevoerd om een herhaling van de desastreuze Wijdenbosch-periode te voorkomen.

Bouterse zei ook te overwegen een deel van Surinames bodemschatten, zoals olie, in onderpand te geven om aan leningen te komen. Het zijn de eerste concrete aanwijzingen, na een jaar regeren, dat de oud-bevelhebber zijn grote infrastructurele plannen wil realiseren met geleend geld.

Partijleider Caprino Alendy van de BEP, een van de coalitiepartijen, staat niet te trappelen om Bouterse zijn zin te geven. Alendy: 'Het leningenplafond werd ingevoerd onder de vorige president van de Centrale Bank, André Telting. Hij was een autoriteit op dit gebied. Ik heb tot nu toe geen aanleiding gezien eraan te tornen.' Alendy, die ontevreden is over de resultaten van het eerste jaar Bouterse, wil echter niets uitsluiten. 'Maar de munt moet stabiel blijven.'

Fractieleider Harish Monorath van de coalitiepartij Nieuw Suriname is ook niet enthousiast om nieuwe leningen af te sluiten. 'We hebben tussen 1996 en 2000, onder president Wijdenbosch, de gevolgen gezien', betoogt Monorath. 'De koers van onze munt explodeerde. Als we al leningen afsluiten, moet het zijn voor de productie-sector. '

Wijdenbosch van Nieuw Front vindt het idee om de bodemschatten als onderpand te gebruiken onbegrijpelijk. 'Ik hoop niet dat Bouterse in zijn stoutste dromen serieus hieraan denkt. Die zijn van het volk, ze zijn de kurk waarop Suriname drijft.'

undefined

Meer over