Desi Bouterse wint parlementsverkiezingen

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft met zijn Nationale Democratische Partij (NDP) de parlementsverkiezingen gewonnen. Dit blijkt na het tellen van vrijwel alle stemmen. Zijn NDP wint een kleine meerderheid van 27 van de 51 parlementszetels. Dit is niet genoeg om tot president te worden gekozen. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig. De NDP lijkt weer te zijn aangewezen op de ABOP van oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Het oppositieblok V7 van Chan Santokhi krijgt 17 zetels.

De Surinaamse president en NDP-leider Desi Bouterse na het uitbrengen van zijn stem. Beeld AFP
De Surinaamse president en NDP-leider Desi Bouterse na het uitbrengen van zijn stem.Beeld AFP

'Gefeliciteerd Suriname', riep presentator en NDP-aanhanger Guno Ravenberg vanochtend op de staatsomroep SRS. 'Niet de NDP heeft gewonnen, maar Suriname. Laten we samen dit land opbouwen. Het gaat niet om Desiré Delano Bouterse, het gaat nu om Suriname. Alle Surinamers over de hele wereld, gefeliciteerd.'

Bouterse heeft nog niet gereageerd op de enorme overwinning. Wel liet de SRS opnieuw de tv-toespraak horen die hij maandag hield. Hierin riep de ex-legerleider de Surinamers op na de verkiezingen 'de strijdbijl te begraven'. Bouterse: 'En dat er samen gebouwd wordt aan de ontwikkeling van ons veelbelovend land.'

De voorlopige uitslag is een forse tegenvaller voor de oppositie die had gehoopt Bouterse flink te verslaan. Ook was Santokhi ervan overtuigd dat hij een flinke meerderheid zou behalen. De zeven partijen in V7 wonnen vijf jaar geleden nog 24 zetels.

Het oppositieblok hamerde er in de campagne steeds op dat het economisch slecht gaat met Suriname en dat het een einde zou maken aan de corruptie. 'We hadden iets beters verwacht, een regeerbare meerderheid', zei Santokhi in een reactie. 'Dat zie ik nu niet gebeuren.' Andere leiders van V7 reageerden ook teleurgesteld.

Met de kleine meerderheid in het parlement koerst de NDP af op de grootste overwinning ooit. De NDP werd vijf jaar geleden met 17 zetels al de grootste partij. 'We juichen nog niet, maar we zijn best tevreden', zei minister van Buitenlandse Zaken Lackin in het partijcentrum OCER. NDP'ers reageerden er enthousiast op de uitslagen die binnenkwamen. Surinames bekendste opiniepeilers zeiden maandag dat de kans klein was dat de oud-bevelhebber een meerderheid zou winnen in het parlement.

De NDP-top was de afgelopen maanden echter zelfverzekerd dat een meerderheid mogelijk was. Eugene van der San, adviseur van Bouterse, zei maandag op de STVS-televisie zelfs uit te gaan van 'minimaal 27 zetels.' Bouterse heeft het met name goed gedaan in Paramaribo, waar 17 zetels waren te winnen, en onder de marron-bevolking in het binnenland.

President Bouterse ging voor een flinke meerderheid om niet meer afhankelijk te zijn van Brunswijk, met wie hij in 2010 een coalitie vormde. De fricties tussen beide partijen zijn de laatste tijd echter toegenomen. Het blok waarmee de voormalige Jungle Commando de verkiezingen inging, en waarin zijn ABOP de belangrijkste partij is, krijgt volgens tellingen van de Surinaamse televisie 4 zetels. In het parlement komen verder alleen de partij DOE en de linkse partij PALU. Beiden krijgen 1 zetel. DOE hamert op goed en integer bestuur.

Oppositie-leider Chan Santokhi groet aanhangers bij een stembureau in Paramaribo. Beeld reuters
Oppositie-leider Chan Santokhi groet aanhangers bij een stembureau in Paramaribo.Beeld reuters

Tweederde

Zelfs met de steun van Brunswijk, kan Bouterse niet in het parlement worden gekozen als president. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een van de partijen in V7 hem aan een tweederde meerderheid gaat helpen. In 2010 gebeurde dat wel. Als na twee stemrondes in het parlement geen presidentskandidaat is gekozen, verplaatst de stemming zich naar de Verenigde Volksvergadering (VVV). Deze bestaat uit de 51 parlementsleden en honderden lokale en regionale vertegenwoordigers.

In de VVV, dat uit ruim 900 personen bestaat, is een gewone meerderheid voldoende. Het ziet er naar uit dat de NDP opnieuw, net als in 2010, in haar eentje in deze vergadering een meerderheid behaalt om Bouterse direct te kiezen tot president. Als hij een tweede termijn krijgt en deze ook afmaakt, heeft de oud-bevelhebber veertig jaar een dominante rol gespeeld in de Surinaamse politiek.

Als sergeant pleegde hij in 1980, samen met 15 andere onderofficieren, de 'sergeantencoup'. In 1987 moest Bouterse het bestuur, na een forse verkiezingsnederlaag, weer overdragen aan de oppositie. Bouterse bleef tot zijn aftreden als bevelhebber in 1992 echter een machtsfactor. In 1996 wist zijn NDP, na verkiezingen, weer in de regering te komen. In 2010 slaagde Bouterse er voor het eerst in om president te worden van Suriname.

Als laatste politieke leider bracht NDP-leider Desi Bouterse maandag zijn stem uit. Hij werd luid toegejuicht door veel NDP-aanhangers in de wijk Clevia van Paramaribo. Beeld reuters
Als laatste politieke leider bracht NDP-leider Desi Bouterse maandag zijn stem uit. Hij werd luid toegejuicht door veel NDP-aanhangers in de wijk Clevia van Paramaribo.Beeld reuters
Meer over