nieuws

Dertiende en laatste veroordeelde geëxecuteerd onder regering Trump

De dertiende en laatste federale executie tijdens de regeerperiode van president Donald Trump is zaterdagochtend in alle vroegte uitgevoerd. Tijdens Trumps presidentschap zijn drie keer zoveel doodstraffen voltrokken dan in de zestig jaar daarvoor.

Redactie
Een demonstrant in Terre Haute, voorafgaand aan de executie van Dustin Higgs. Beeld REUTERS
Een demonstrant in Terre Haute, voorafgaand aan de executie van Dustin Higgs.Beeld REUTERS

De 48-jarige Dustin Higgs kreeg in de gevangenis van Terre Haute (Indiana) een dodelijke injectie toegediend en werd om 01.23 uur (lokale tijd, 07.23 uur Nederlandse tijd) doodverklaard door het Amerikaanse federale bureau voor het gevangeniswezen.

Dat gebeurde vijf uur nadat het Hooggerechtshof een verzoek tot uitstel had verworpen. Ook Trump wees een verzoek om genade af. De verkozen president Joe Biden is tegenstander van de doodstraf. Het is voor het eerst in 120 jaar tijd dat er zoveel federale doodstraffen in een ambtstermijn zijn uitgevoerd.

‘De overheid heeft zijn ongeëvenaarde slachting van dertien mensen volbracht door Dustin Higgs om het leven te brengen, een zwarte man die nooit iemand heeft vermoord, op de geboortedag van Martin Luther King’, liet zijn advocaat Shawn Nolan weten.

In januari 1996 had Higgs samen met met twee vrienden drie jonge vrouwen in zijn appartement bij Washington uitgenodigd. Omdat een van de vrouwen zijn avances afwees, stelde hij voor de vrouwen terug naar huis te brengen. In plaats daarvan stopte hij op een afgelegen plaats. Volgens de aanklagers gaf Higgs vervolgens een van zijn vrienden een wapen en de opdracht de vrouwen dood te schieten.

Clementie

In 2001 werd Higgs ter dood veroordeeld wegens ontvoering en moord. De vriend die de schoten afvuurde, kreeg levenslang. De advocaten van Higgs voerden tevergeefs aan dat het onderscheid in straftoemeting reden was voor clementie.

Volgens een getuige bij de executie namens de media noemde Higgs in zijn slotwoord de namen van de drie vrouwen, Tanji Jackson, Tamika Black en Mishann Chinn en verklaarde onschuldig te zijn. ‘Ik wil graag zeggen dat ik een onschuldige man ben’, zei hij. ‘Ik heb geen opdracht gegeven voor de moorden.’

De federale regering liet vorig jaar tien mensen ombrengen: meer dan drie keer zoveel als in de zestig jaar daarvoor, volgens cijfers van het Death Penalty Information Center. Voordat Trump president werd, werden sinds 1963 slechts drie veroordeelden in opdracht van de federale regering ter dood gebracht.

Eerste vrouw in 67 jaar ter dood gebracht in gevangenis VS
In de VS is voor het eerst in 67 jaar een vrouwelijke gevangene door de federale regering ter dood gebracht. Lisa Montgomery (53), die de doodstraf had gekregen wegens moord op een zwangere vrouw, kreeg in een gevangenis in Indiana een dodelijke injectie.

Trump zet executie misdadigers door, hoewel Biden tegen de doodstraf is
President Trump gebruikt ook de doodstraf om in zijn laatste dagen in het Witte Huis een stempel te drukken op zijn presidentschap.

Meer over