Dertien Nederlanders klaar voor ebolabestrijding

Zoals het er nu naar uitziet, zijn er 13 artsen en verpleegkundigen in Nederland die naar West-Afrika kunnen afreizen om de ebola-epidemie te bestrijden. Artsen zonder Grenzen heeft dat vandaag laten weten.

null Beeld anp
Beeld anp

De Nederlandse tak van de hulporganisatie had samen met minister Schippers (Volksgezondheid) aan hulpverleners gevraagd om naar de zwaar getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone te gaan. Ruim 200 mensen hadden tot nu toe gereageerd, maar niet iedereen is geschikt.

'We stellen hoge eisen. Zo moeten de hulpverleners ervaring hebben met de beschermende pakken die ze moeten dragen en met tropische en infectieziekten', legt een AzG-woordvoerder uit. De organisatie is dan ook 'niet enorm teleurgesteld' over het aantal mensen dat tot nu toe een stap verder is gekomen in de screening.

Oefenziekenhuis
Om te oefenen gaan hulpverleners die worden uitgezonden naar ebolagebieden, in Amsterdam een ziekenhuis nabootsen. AzG heeft vanaf november een loods ingericht als veldhospitaal waar artsen en verpleegkundigen uit de hele wereld onder primitieve omstandigheden moeten werken zoals dat in Afrikaanse klinieken ook het geval is. Er is dan bijvoorbeeld geen licht of stromend water.

De verzekering blijkt voor veel organisaties een barrière om mensen uit te zenden, zegt Bart Romijn, directeur Partos. De brancheorganisatie voor 120 Nederlandse ontwikkelingshulporganisaties krijgt veel klachten over verzekeraars die geen aanvullende polis willen afsluiten om eventuele besmettingen te dekken.

Volgens Romijn kunnen organisaties zelf de kosten niet dragen. 'De twee Nederlandse artsen van wie gedacht werd dat ze ebola hadden, hebben ieder 400.000 euro gekost. De kosten van een daadwerkelijke besmetting kan oplopen tot 1 miljoen. Partos vindt dat minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) verzekeraars moet oproepen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Meer over