Dertien doden bij aanslag op warenhuis in Istanbul

Bij een aanslag op een warenhuis in Istanbul zijn zaterdag dertien mensen om het leven gekomen en zes gewond geraakt....

Over hoe de aanslag precies is uitgevoerd deden het afgelopen weekend een aantal verhalen de ronde. Een woordvoerder van de brandweer zei dat gewapende aanvallers de winkel waren binnengedrongen. Zij zouden de winkelende klanten naar de hoger gelegen etages hebben gejaagd, waarop zij het pand systematisch in de brand staken. Ooggetuigen meldden dat drie mannen brandbommen naar binnen hadden gegooid. Ze zouden daarna zijn gevlucht, volgens sommigen te voet, volgens anderen met een auto.

Het gebouw van vijf verdiepingen stond in korte tijd in lichterlaaie. Klanten vluchtten naar de hogere etages. Sommigen sprongen uit ramen en raakten gewond. De brandweerwoordvoerder zei dat twee mensen in het vuur waren omgekomen en dat elf anderen waren gestikt in de rook op de zolder van het gebouw. Brandweerlieden redden zeker vijf mensen van het dak. Het warenhuis had geen brandtrap.

Een anonieme beller zei tegen een onafhankelijke televisiezender dat de brandstichting was gepleegd door 'de Wraakhaviken van Apo', een Koerdische groepering waar niet eerder van is vernomen. Apo is de bijnaam van Abdullah Öcalan, de gevangen leider van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). De politie heeft geen reactie gegeven op het telefoontje.

De aanslag was de derde op een winkel in vier dagen, en de vijfde sinds Öcalan op 15 februari werd gepakt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Öcalan moet terechtstaan wegens landverraad. Hem hangt de doodstraf boven het hoofd. De PKK besloot op 4 maart om de gewelddadige acties op te voeren. Van de aanslagen die volgden is er echter slechts één door de PKK opgeëist.

Het actiefst lijkt een kleine maoïstische groepering, Tikko (Bevrijdingsleger van de boeren en arbeiders van Turkije). Die eiste de twee bomaanslagen van vorige week woensdag op. Bij een explosie voor een winkelcentrum viel een dode en acht gewonden. Later op de dag ontplofte een autobom op een parkeerplaats van een supermarkt, zonder dat er slachtoffers vielen. Tikko eiste eveneens de aanslag begin deze maand in de centrale provincie Cankiri op. Een autobom met afstandbediening explodeerde toen de gouverneur van de provincie voorbijreed. Er vielen drie doden en tien gewonden, onder wie de gouverneur.

Tikko was vooral actief in de jaren zeventig. Een jaar geleden zou de organisatie weer actief zijn geworden en een verbond hebben gesloten met de PKK.

De Turkse kranten wezen zondag de PKK aan als schuldige van de aanslag op het warenhuis. De premier, Bulent Ecevit, zei gisteren dat de aanslag tot doel had om de campagne voor de verkiezingen 18 april te verstoren.

Zaterdagavond laat explodeerde opnieuw een bom in Istanbul, dit keer onder een vrachtwagen. daarbij vielen een dode en enkele gewonden. Het nationale persbureau Anatoli maakte bekend dat de politie een bom in een restaurant met fast food onschadelijk had gemaakt.

Meer over