Dertien bomaanslagen in Rusland sinds 1996

De bomaanslag van gisteren in Moskou is de dertiende in de reeks aanslagen die sinds 1996 in Russische steden zijn gepleegd:..

Juni 1996: vier mensen worden gedood en twaalf gewond bij een aanslag in de metro van Moskou. Deze aanslag gebeurt vier dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De aanslag wordt niet opgeëist, maar regeringsfunctionarissen verdenken Tsjetsjeense rebellen.

Juli 1996: een bom ontploft tijdens de ochtendspits voor een trolleybus in het centrum van Moskou. Vijf mensen raken gewond. Enkele dagen later ontploft opnieuw een bom, voor een trolleybus; nu vallen er 33 gewonden. De Tsjetsjenen krijgen de schuld.

November 1996: een ontploffende bom vernielt een negen verdiepingen tellende torenflat waar de gezinnen wonen van legerofficieren die in Dagestan dienst doen. De aanslag kost 64 mensen het leven. De politie geeft 'smokkelaars' de schuld.

Juni 1997: een bom ontploft in de trein van Moskou naar St.-Petersburg. Er worden vijf personen gedood en elf gewond. Niemand eist de aanslag op.

Januari 1998: een tas ontploft in een wagon van de metro. Drie personeelsleden van de ondergrondse raakten gewond. De daders blijven onbekend.

September 1998: bij een bomaanslag in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala worden 17 mensen gedood. Dertig huizen worden vernield. De aanslag vindt plaats in de wijk waar het hoofd van de Dagestaanse regering woont en de burgemeester van Machatsjkala. Niemand eist de verantwoordelijkheid op voor deze aanslag.

November 1998: een nationalist laat een auto vol explosieven ontploffen bij de ingang van het Kremlin. Een bewaker wordt gedood, twee raken gewond.

April 1999: voor de deur van een kantoor van de federale geheime dienst ontploft een bom. Een bewaker en een politieman worden gewond. Als verdachten worden genoemd Tsjetsjeense rebellen of linkse radicalen. Niemand wordt opgepakt.

April 1999: een bom ontploft voor een Intourist-hotel in de buurt van het Rode Plein en het Kremlin.

Mei 1999: twee bommen ontploffen bij de belangrijkste synagogen in Moskou. Er is enige schade, maar niemand loopt letsel op.

Juli 1999: de politie maakt een bom onschadelijk die in een synagoge in de binnenstad van Moskou is gevonden.

Augustus 1999: een explosie brengt grote schade teweeg in een luxe winkelgalerij vlakbij het Kremlin. Er valt een dode, tientallen mensen raken gewond.

4 september: een autobom ontploft op straat voor een huizenblok in Buynaksk in Dagestan. In het blok wonen militairen; 64 mensen worden gedood.

9 september: een krachtige bomexplosie vernietigt een apartementencomplex in het zuidoosten van Moskou. Daarbij vallen 94 doden; ruim tweehonderd mensen raken gewond.

Meer over