Derde man Al Qaida gedood

Het islamitische terreurnetwerk al Qaida heeft de dood van zijn leider in Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid, bekendgemaakt. Dat meldde SITE, een organisatie die islamitische websites in de gaten houdt.

ANPAFP en Reuters

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat zij Yazid onlangs hebben gedood tijdens een raketaanval in Pakistan, aldus een functionaris. Hij bestempelde de uitschakeling van de Egyptenaar, die als de nummer drie van de terroristische organisatie werd beschouwd, als grote overwinning.

Sjeik Said al-Masri

Yazid, ook bekend als sjeik Said al-Masri, gold als een van de oprichters van Al Qaida en als vertrouweling van Osama bin Laden. SITE gaf geen informatie over de oorzaak van de dood van de topterrorist. Wel citeerde SITE de verklaring van al Qaida dat de vrouw van Yazid, drie van zijn dochters, zijn kleindochter en andere personen waren gedood.

Volgens de Amerikaanse recherche maakte Yazid via Dubai geld over naar zeker drie terroristen die op 11 september 2001 aanslagen pleegden op de Verenigde Staten.

[VIDEO]

Yazid is bepaald niet de eerste topman van Al Qaida van wie wordt beweerd dat hij omgekomen is bij een aanslag. De BBC houdt een handige lijst bij van leiders van de organisatie, en of ze nog leven of niet.

Mustafa abu al-Yazid, ook wel bekend als Sheikh Sa'id al-Masri (Reuters) Beeld
Mustafa abu al-Yazid, ook wel bekend als Sheikh Sa'id al-Masri (Reuters)
Meer over