Dennis Hopper ook in Colors controversieel

De roep om meer blauw op straat is van alle tijden en plaatsen. De openingscredits van het harde politiedrama Colors uit 1988 vertellen dat de 'bende-brigades' van de stad en de staat Los Angeles samen uit 250 man bestaan....

JAN PIETER EKKER

Colors, RTL 5, 20.30 uur.

De film volgt een duo zoals er zoveel zijn opgevoerd in het genre: de oude, ervaren, rustige agent en zijn jonge, druistige, zelfingenomen maat. Toch ontworstelt Colors zich aan veel clichés, en dat is voor een belangrijk deel te danken aan de hoofdrolspelers Robert Duvall en Sean Penn.

Duvall heeft een buikje, moet nog een jaar tot zijn pensioen en heeft drie kinderen thuis. Penn is vooral met zijn haar bezig en weet het allemaal beter. Samen gaan ze de strijd aan met de straatbendes van L.A.: de rode Bloods en de blauwe Crips, die om en om wat van elkaars mannetjes overhoop schieten.

Er komt geen eind aan, welke methode de twee agenten ook hanteren. De nieuwe, nóg jongere bendeleden blijken nog gekker dan hun voorgangers.

Regisseur Dennis Hopper speelde in bijna honderd films een groot aantal memorabele rollen. Hij debuteerde in 1955 in The Jagged Edge, daarna was hij te zien in onder andere Easy Rider (1969), Apocalypse Now (1979), Blue Velvet (1986) en meer recent in Speed (1994).

De low budget-film Easy Rider, over twee motorrijders die op zoek zijn naar het echte Amerika, was Hoppers regiedebuut en werd een gigantisch succes. Twee jaar later regisseerde Hopper The Last Movie. De film werd een commerciële flop en Hopper trok zich terug in New Mexico. Hij wijdde zijn leven aan drank en drugs en dook nog maar sporadisch op in films, en dan vooral in tamelijk obscure. Acht jaar later werd Hopper gevraagd voor de regie van Out of the Blue (1980), een kleine Canadese productie waarin hij zelf ook te zien is. Ondanks het strakke schema en het kleine budget was de film een succes. Dennis Hopper was terug.

Voor Colors vroeg de regisseur-acteur zijn vriend Sean Penn, ook zo'n Hollywood bad boy, en Robert Duvall, met wie hij samen speelde in Apocalypse Now. De beschrijving van het bendeleven in de East-Side van Los Angeles werd een hit. Maar, zoals bijna alles wat Hopper maakt, een controversiële. Om het realiteitsgehalte van de film te vergroten, huurde producent Robert H. Soho echte bendeleden in als acteur en als bewaker. Twee van hen werden tijdens de opnameperiode van Colors doodgeschoten.

Jan Pieter Ekker

Meer over