Dennis de Wit, IJmuiden

Ik weet wel zeker dat het niet gezond is wat er uit die pijpen komt. Het zijn de dampen die vrijkomen bij het smelten van ijzererts....

Ook de bezorgdheid over ons voedsel slaat nergens op. Wat hier in de winkel staat, daar is niets mee aan de hand, er is hier zoveel controle. BSE dat lost de wetenschap ook wel op. Vroeger had je de pest, daar is toch ook iets op gevonden? De witte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd door mond- en klauwzeer, dat vind ik wel erg.

Ik ben veertien, zit op de technische school. Ik doe veel aan sport, dat is in ieder geval goed voor je. Schoonspringen heb ik gedaan, zwemmen, atletiek. Ik heb een mountainbike en als het weer een beetje goed is, ga ik elke dag skaten in de halfpipe bij ons in de buurt.

Ik rook soms op feestjes, maar dan ga ik altijd wel hoesten. Van bier ga ik over mijn nek. Bacardi Breezer vind ik lekker, dat mag ik wel drinken van mijn moeder in het weekend. Drugsgebruik, blowen en spuiten, dat is pas ongezond. Dat ga ik echt niet doen.

Geestelijke gezondheid? Dat is dat je je medemens respecteert. Er wonen hier veel buitenlanders. Als ik een groepje zie staan, fiets ik altijd om. Het zijn vaak van die machotypes die ruzie zoeken. Als je met één Turk vecht, staat de volgende dag heel Turkije voor je deur.

Sommigen zijn best aardig, maar ze moeten ons wel respecteren. Het komt denk ik omdat ze altijd met een groep zijn. Als wij met een stel bij elkaar zijn gedragen, we ons ook anders. Dan wordt er veel meer gerookt.'

Meer over