Dennenscheutensiroop

De eerste meeloopdag van land- en tuinbouwschool Warmonderhof is achter de rug. Belangstellenden konden eens ervaren hoe de opleiding in elkaar steekt....

Over de kruidenscones schrijft ze: 'Voor mij zijn deze recepten zo leuk, want ik loop dan even naar de kruidentuin om verse kruiden te oogsten.'

Voor ongeveer 10 scones heb je nodig: 500 gram bloem; 1 tl zout; 1 tl suiker; 1 el bakpoeder; 5 el margarine; 1 kop gehakte, verse kruiden naar wens (bieslook, peterselie, basilicum, tijm, oregano) of 1 el gedroogde kruiden; 1 kop geraspte kaas; 3,5 dl melk of karnemelk. Maak hiervan een deeg, rol dat tot een worst en snij die in 10 scones. Bak de scones op een ingevette bakplaat in een hete oven (240 graden). In tewintig minuten zijn ze knapperig en gaar. Eet ze met boter.

Pluk voor de siroop jonge, frisgroene dennenscheuten. Pluk een grote pan vol en giet hier gekookt heet water overheen, totdat alles onder water staat. Laat dit 12 uur trekken. Zeef dit en kook het vocht op met een kilo suiker en het sap van 3 of 4 citroenen per 5 liter water. Giet de kokend hete siroop in een weckglas en doe het deksel erop. De siroop krijgt een helder lichtgroene kleur. Om te drinken leng je hem aan met tweederde deel water.

Er is nóg een inloopdag: 7 juni (tel: 0321-386860). De scones zijn ook heerlijk tijdens een forse (Pinkster)wandeling. Neem in de veldfles wat aangelengde dennensiroop mee.

Meer over