Denktank Labour pleit voor meer officiële vrije dagen

Na de Nederlanders zijn de Britten het karigst bedeeld met officiële vrije dagen. Groot-Brittannië heeft slechts acht bankholidays, waaronder Goede Vrijdag en Paasmaandag....

De Fabian Society, een denktank van de Britse Labourpartij, vindt dat het aantal vrije dagen moet worden uitgebreid tot minstens twaalf. Michael Jacobs, secretaris-generaal van de Fabian Society, zegt dat 'meer vrije tijd de kwaliteit van het leven aanzienlijk zal verbeteren'.

Volgens Jacobs hebben de Britten van alle Europeanen veruit de minste vrije tijd. Ze maken de langste werkdagen en hebben de kortste vakanties.

'De Britten zijn de laatste twintig jaar veel harder gaan werken. De lange werktijden hebben het gezinsleven onder druk gezet. Zo kunnen nog maar weinig Britten een juiste balans vinden tussen het werk en de zorg voor de kinderen. De grote werkdruk blijkt ook uit het feit dat mensen in Groot-Brittannië steeds minder vrijwilligerswerk doen', zei Jacobs.

Een uitbreiding van het aantal officiële vrije dagen zou ouders vaker de gelegenheid geven om een lang weekeinde met hun kinderen door te brengen. Het terugbrengen van de werkweek of het verlengen van de vakanties zijn volgens de Fabian Society minder goede opties. In Groot-Brittannië nemen veel werknemers nu al hun vakanties niet volledig op, omdat ze nadelige gevolgen voor hun carrière vrezen. Ook in het kader van de concurrentieverhoudingen zou het beter zijn als de extra vrije dagen 'collectief en universeel zijn'.

Naast Goede Vrijdag en Paasmaandag vallen ook de beide kerstdagen, nieuwjaarsdag, twee feestdagen in mei - waaronder de Dag van de Arbeid - en een dag in augustus onder de officiële feestdagen. De Fabian Society wil dat de regering dit jaar nog één extra nationale feestdag creëert, de andere drie zouden moeten worden aangewezen in de komende tien jaar.

Daarnaast vindt de Fabian Society dat de officiële vrije dagen ook beter over het jaar moeten worden gespreid. Mogelijk zou een vrije dag in mei - 'niet de Dag van Arbeid', roept Jacobs meteen - kunnen worden verplaatst naar februari.

Jacobs is niet bang dat de economie hier te veel onder zal lijden. 'Een extra vrije dag leidt tot een productieverlies van 0,4 procent. De productiviteit stijgt jaarlijks gemiddeld met 1,2 procent, zodat niemand het echt zal merken.'

De Fabian Society denkt dat meer rust zelfs heilzaam voor de Britse economie zou kunnen zijn. 'Stress en aan het werk gerelateerde vermoeidheid zijn twee van de belangrijkste volksziektes geworden. Als de mensen uitgeruster op hun werk komen zal dat gunstige effecten hebben voor de arbeidsproductiviteit.

Verder blijkt dat mensen in hun vrije tijd meer geld uitgeven. Vooral de toeristensector die nu zo zwaar is getroffen door de mond- en klauwzeerepidemie, zal een impuls krijgen. En er is volgens Jacobs nog een argument voor de Labourregering om een nieuwe bank holiday aan te wijzen: 'De verkiezingsleuze ''Labour belooft meer vrije tijd'' zal zeker extra stemmen opleveren.'

Meer over