Denktank: kinderen moeten digitaal vaardigheidsdiploma halen

Er is in Nederland een ernstig tekort aan experts op het gebied van digitale veiligheid. Daarom is het noodzakelijk om kinderen op school in de toekomst een digitaal vaardigheidsbewijs te laten behalen. Dat zegt KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok maandag namens de Nationale Cyber Security Raad (CSR). Volgens Blok is 'de digitale toekomst van Nederland in het geding'.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Volgens de CSR is er onder jongeren een gebrekkige kennis over digitale veiligheid omdat dit een onderbelicht aspect is in het Nederlandse onderwijs. De CSR pleit er daarom voor om digitale geletterdheid en digitale veiligheid een vast onderdeel te laten worden in het Nederlandse onderwijssysteem, vanaf de basisschool tot in het beroepsonderwijs. 'Alleen kennis kan ons verder helpen', aldus Blok.

Blok overhandigde het advies maandag aan Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Die nam het in ontvangst namens staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff. Het advies is ook gericht aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Eelko Blok overhandigt het advies aan Dick Schoof. Beeld NCR
Eelko Blok overhandigt het advies aan Dick Schoof.Beeld NCR

Onderwijzers getraind

Bij de overhandiging van het advies waarschuwde Blok dat Nederland steeds meer te maken krijgt met digitale aanvallen die op steeds meer verschillende manieren worden uitgevoerd. Om kennis hierover in het onderwijs te verankeren moeten onderwijzers getraind gaan worden door ICT-experts, adviseert de CSR. Ook moeten onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar worden aangesloten. Zo moet, aldus de raad, de weerbaarheid van Nederland tegen cyberaanvallen worden vergroot en de economische positie van Nederland worden veiliggesteld.

Op de basisschool moeten kinderen een digitaal vaardigheidsbewijs krijgen dat hen in staat stelt zich 'veilig in het digitale domein te begeven', aldus de CSR. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan 'de wettelijke en morele grenzen op het internet'.

null Beeld CSR
Beeld CSR

Ministerie

Het ligt voor de hand dat het kabinet het advies van de CSR ter harte neemt. De Nationale Cyber Security Raad (CSR) is in 2011 opgericht in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, en heeft de taak de overheid gevraagd en ongevraagd te adviseren over ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid.

De raad bestaat uit 7 CEO's uit het bedrijfsleven, 7 vertegenwoordigers van de overheid en 4 leden afkomstig uit de wetenschap. Eelco Blok is mede-voorzitter namens werkgeversorganisatie VNO-NCW, en Dick Schoof zit de raad voor als nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV).

Meer over