NieuwsDenk

Denk wil met kopstuk Selçuk Öztürk zetel veroveren in Eerste Kamer

De partij Denk gooit haar voorzitter in de strijd om de provinciale staten en de (daarvan afgeleide) Eerste Kamer. Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk wordt lijsttrekker voor de senaat. Öztürk is een van de drie Kamerleden van Denk, hij is tevens voorzitter en medeoprichter van de partij.

Joost de Vries
Kamerlid Öztürk maakt bekend dat hij lijsttrekker is voor de Eerste Kamer.  Beeld ANP
Kamerlid Öztürk maakt bekend dat hij lijsttrekker is voor de Eerste Kamer.Beeld ANP

Op 20 maart vinden de provinciale verkiezingen plaats. Deze verkiezingen zijn belangrijk voor landelijke partijen omdat ze de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Twee maanden na de provinciale verkiezingen, kiezen de leden van de provinciale staten de leden van de senaat.

Door dit getrapte systeem zijn de statenverkiezingen van groot belang voor de landelijke partijen. De peilingen wijzen erop dat het kabinet-Rutte III zijn minimale meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer gaat verliezen. Rutte zal daardoor de komende jaren weer op zoek moeten naar oppositiesteun om plannen verwezenlijkt te krijgen.

Denk hoopt door kopstuk Öztürk naar voren te schuiven als kandidaat voor de Senaat, de achterban te verleiden om op 20 maart te gaan stemmen. Op basis van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 maakt de partij grote kans op een zetel in de Eerste Kamer. De grootste uitdaging zal zijn om de eigen kiezers naar de stembus te krijgen.

De opkomst voor de provinciale verkiezingen schommelt al decennia op of net onder de 50 procent, vele malen lager dan bij de landelijke verkiezingen. Onder kiezers met een migratieachtergrond, die een groot deel van de achterban van Denk uitmaken, is de opkomst doorgaans nog lager. Verwarrend voor de kiezer: de naam van de ‘landelijke’ lijsttrekker staat niet op de provinciale lijst.

Gladys Albitrouw

Als Öztürk een zetel wint in de Eerste Kamer zal hij moeten kiezen, het is niet toegestaan om zowel Tweede als Eerste Kamerlid te zijn. Kiest hij voor de Senaat, dan schuift partijsecretaris Gladys Albitrouw door naar de Tweede Kamer. Zij stond in 2017 nummer vier op de lijst van Denk, een plek die aanvankelijk was gereserveerd voor Sylvana Simons, totdat zij de partij verliet.

Tweede Kamerlid Öztürk vertrok eind 2014 samen met collega Tunahan Kuzu uit de fractie van de PvdA. De twee botsten met toenmalig minister Lodewijk Asscher over diens integratiebeleid. Ze gingen als tweemansfractie verder en werkten vanuit de Kamer aan hun eigen beweging gericht op kiezers met een migratieachtergrond. Een felle campagne tegen de (autochtone) gevestigde orde, leverde drie Kamerzetels op. In maart vorig jaar volgde winst in dertien gemeenteraden.

Meer over