'Denen moeten Turkse Koerden-tv redden'

Zesenvijftig overwegend Koerdische burgemeesters uit Zuidoost-Turkije hebben de Deense premier Anders Fogh Rasmussen in een brief opgeroepen de pro-Koerdische televisiezender Roj TV niet uit de lucht te halen....

Volgens de bestuurders hebben hun (Koerdische) burgers Roj TV hard nodigomdat deze in hun taal uitzendt. Ofschoon uitzendingen in het Koerdischsinds kort zijn toegestaan in Turkije vinden deze - mede vanwegerestricties van de overheid - mondjesmaat plaats.

De regering en de strijdkrachten zien de tv-zender als een verlengstukvan de PKK die ook door deze organisatie wordt gefinancierd. Hetgedachtegoed van de PKK wordt met regelmaat uitgedragen op Roy TV. Justitieonderzoekt of de burgemeesters zich schuldig hebben gemaakt aan het makenvan propaganda voor een verboden organisatie.

De zender heeft de betrekkingen tussen Denemarken en Turkije onder drukgezet. Half november ontstond er een rel in Kopenhagen tijdens een bezoekvan premier Tayyip Erdogan aan Rasmussen, toen bleek dat tijdens eenpersconferentie ook een ploeg van Roj TV in de zaal zat. Erdogan eiste datdie zou worden verwijderd, maar dat werd door de Denen geweigerd. Daaropverliet Erdogan woedend de zaal.

Meer over