reportageBoerenprotest

Den Haag was woensdag van de boeren: ‘Hier is niets tegen te doen’

Lachend reden de protesterende boeren langs de afzettingen die ze uit Den Haag moesten houden. Tot het Binnenhof, waar het politiecordon wel werkte. Maar Den Haag was woensdag weer van de boeren en de Hagenaars vonden het prima. ‘Grandioos. Als deze kerels niet kunnen werken, hebben wij niks te vreten.’

Mac van Dinther
null Beeld  Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Gejuich klinkt als de eerste tractoren het Malieveld op stuiven. De boeren hebben een zwakke plek ontdekt in het politiecordon. Op de Utrechtsebaan, vlak achter de tunnel de stad in, rijden ze dwars over de middenberm, tegen het tegemoetkomende verkeer in, tussen de bomen door naar het Malieveld.

Dat was niet de afspraak. De afspraak was dat de boeren zonder trekkers zouden komen en niet op het Malieveld. Maar daar hebben de boeren vandaag maling aan. Binnen de kortste keren stroomt een vloedgolf van tractoren door de bres heen het Malieveld op.

Den Haag heeft zich woensdag voorbereid op een boerenbeleg. Al ’s ochtends vroeg zijn alle wegen naar het Binnenhof hermetisch afgesloten. Kruispunten worden geblokkeerd door groene legertrucks met militairen, de Marechaussee heeft blauwe shovels meegenomen, op elke straathoek staan agenten, te voet of te paard.

Het autoverkeer in de directe omgeving van het Binnenhof is stilgelegd. ‘Het lijkt wel of we in staat van beleg zijn’, zegt Pien Bogaard, een 63-Haagse die onderweg was naar schilderles, maar daar niet kon komen.

Binnen dit cordon blijft alles rustig. Maar daarbuiten heerst de chaos. Niet alleen op de A12 maar op tal van plekken weten boeren gaten te vinden in de politieafzetting. Van alle kanten stromen tractoren de stad in, het Malieveld op, een spoor van mest en gier in hun kielzog. Onder de dikke rupsbanden vliegen de kluiten in het rond.

Het zijn niet alleen tractoren, maar ook vrachtwagens, bouwkranen, opleggers en shovels. In rap tempo loopt het Malieveld vol. Tientallen worden honderden, honderden worden misschien wel duizenden. De Koekamp, het aangewezen demonstratieterrein, blijft gapend leeg.

Op de Utrechtsebaan doet een politiebusje een halfslachtige poging de tractoren tegen te houden die eerder op de dag ook al een afzetting op de A12 hebben genegeerd. De boeren rijden er lachend omheen. ‘Hier is niets tegen te doen’, zegt een jonge agent.

Trambanen raken versperd, wegen worden afgezet, de Koningstunnel onder het station gaat dicht. Motoragenten druipen af, een eenzame verkeersregelaar doet pogingen orde in de chaos te scheppen.

Wie had verwacht dat de boeren na Groningen hun sympathie dreigden te verliezen: daar is in Den Haag niets van te merken. ‘Ik vind het prima’, zegt 60-plusser Doede Schermer die zijn e-bike aan de kant heeft gezet. ‘De boeren hebben recht van spreken. Er is geen eenduidig beleid.’

Voor de boeren gaan langs de kant van de weg de duimen omhoog, vrachtwagens toeteren als steunbetuiging. ‘Grandioos’, zeggen twee mannen op het fietspad. ‘Als deze kerels niet kunnen werken, hebben wij niks te vreten.’ Het is de mening van eender wie je spreekt.

Ondanks de oorlogssfeer die in de stad hangt, wordt het geen moment grimmig. In de loop van de middag wordt een informele demarcatielijn gevormd die langs de Prinsessegracht loopt. Aan de kant van het centrum is de politie de baas, daarbuiten heerst de boerenrepubliek.

Een plan lijken de boeren niet te hebben. ‘Eigenlijk willen we naar het Binnenhof’, zegt een demonstrant op de Bosbrug. ‘Maar ik denk niet dat die jongens dat toelaten’, voegt hij toe, wijzend naar het politiecordon dat de Korte Voorhout afsluit. ‘Dat wordt matten en dat komt dan weer slecht in het nieuws.’

De patstelling wordt doorbroken als aan het eind van de middag op een geïmproviseerd podium tegenover het station de toespraken beginnen. De geur van mest mengt zich met die van bier; dat vloeit rijkelijk.

Op het podium klinken harde woorden. ‘De politiek heeft zich teruggetrokken achter een muur van geweld en intimidatie’, zegt een boerin uit Groningen. ‘Dit is een kabinet van rovers en slopers.’ Een varkensboer beschuldigt de regering van verraad. ‘Judas Schouten voorop. We worden genaaid met de broek aan.’

Thierry Baudet wordt toegejuicht als hij zegt dat alle maatregelen onmiddellijk van tafel moeten. ‘Dit is waanzin.’ Ook Geert Wilders spreekt de boeren toe. ‘Boeren, boeren!’, wordt gescandeerd.

Tegen vijven maken de eersten zich op om terug te gaan. ‘Wij moeten naar Texel’, zegt een jonge boer op een rode trekker. ‘We moeten zien dat we de laatste boot halen.’ In een lange sliert rijden ze van het Malieveld af, richting de A12, waarbij ze dezelfde bres gebruiken die ze die ochtend hebben geslagen. Langs de kant van de weg staat nog een lange rij tractoren die niet verder zijn gekomen dan hier: het Malieveld staat vol.

Terug gaan ze, naar Zeeland, de Achterhoek, Twente en Groningen, of waar ze ook maar vandaan komen. Een deel van de boeren blijft in Den Haag slapen. Wat ze morgen gaan doen? ‘Ontbijten!’

Meer over