NieuwsEneco

Den Haag stemt als eerste gemeente in met verkoop Eneco

Den Haag heeft donderdag als eerste gemeente ingestemd met de verkoop van Eneco. In totaal zijn 44 gemeenten aandeelhouder van het energiebedrijf. Eneco is in november 2019 voor 4,1 miljard euro verkocht aan de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu.

Hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam.
 Beeld ANP
Hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam.Beeld ANP

Alle gemeenteraden moeten nog stemmen over de deal. Na Rotterdam (31,69 procent van de aandelen) ontvangt Den Haag de grootste uitkering: de 16,55 procent van de aandelen blijkt 675 miljoen euro waard te zijn.

‘Grote stap’

Van de Haagse raadsleden stemden er 34 voor en 9 tegen. VVD-wethouder Boudewijn Revis (Financiën) noemt het akkoord van de gemeenteraad ‘een grote stap voor de stad Den Haag’. ‘De opbrengsten van Eneco gaan we gebruiken op zo’n manier dat de stad er op lange termijn beter van wordt. Wij nemen nu onze verantwoordelijkheid en zorgen dat de stad langdurig voordeel heeft van deze verkoop die goed is voor de stad.’

Van het Eneco-geld trekt het college 50 miljoen uit voor betaalbaar wonen en 10 miljoen euro om via ict de dienstverlening van de gemeente te verbeteren. De rest van het geld wordt gebruikt voor het verbeteren van duurzame mobiliteit (50 procent), duurzaamheid en energietransitie (30 procent) en voor het verhogen van de kwaliteit van gebiedsontwikkelingen in de stad (20 procent).

Excuses van Mitsubishi

De Partij voor de Dieren bracht een motie in stemming om Mitsubishi te vragen excuses aan te bieden aan Nederlandse krijgsgevangenen voor het oorlogsverleden van het bedrijf. De motie kreeg 18 stemmen, te weinig om te worden aangenomen. ‘Wethouder en coalitie vinden om excuses vragen te gevoelig’, aldus raadslid Robert Barker van de Partij voor de Dieren.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Lees verder: gemeenten en de Eneco-miljoenen

De gemeente Den Haag verdient 675 miljoen euro aan de verkoop van Eneco. Meer dan verwacht, maar VVD-wethouder Boudewijn Revis (Financiën) waarschuwde in november al voor optimisme. ‘Dit lost onze structurele tekorten niet op.’

Niet Shell, niet Rabobank, maar Mitsubishi uit Japan neemt het energiebedrijf Eneco over. Daarmee zijn de drie grootste Nederlandse energieleveranciers in buitenlandse handen. Gemeente Den Haag strijkt 675 miljoen euro op. Maar hoe goed is de deal voor Nederland?

Meer over