Den Haag krijgt tempelcomplex

DEN HAAG - De stad Den Haag krijgt over ongeveer drie jaar een van de grootste Hindoestaanse tempelcomplexen van Europa. Het complex met drie gebedshuizen, 'mandirs' geheten, komt op een nu nog kaal terrein in de wijk Laakhaven-West, langs het spoor tussen de NS-stations Hollands Spoor en Moerwijk.


Naast een gebedshuis voor Hindoestanen moeten de drie mandirs ontmoetingscentra worden voor Hagenaars van alle gezindten, zegt PvdA-wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting, Integratie): 'Het is belangrijk dat ook niet-Hindoestanen daar een yogacursus of meditatietraining kunnen volgen. Zo hebben we het afgesproken met de betrokken organisaties.'


De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak onlangs soortgelijke woorden bij de opening van de Essalam-moskee in zijn stad, de grootste moskee van West-Europa.


'Geen enkel probleem dat die tempel daar komt', reageerde de Haagse PVV-fractievoorzitter en beoogd PVV-senaatsleider Machiel de Graaf gisteren. De PVV, de tweede partij van Den Haag, zou uiteraard anders gereageerd hebben als het om een moskee was gegaan, aldus De Graaf, 'omdat wij de islam beschouwen als een ideologie en het Hindoestaanse geloof als een religie.'


Den Haag huisvest de grootste Hindoestaanse gemeenschap van Nederland. Ongeveer 10 procent van de inwoners is Hindoestaan.


De gemeente verkoopt de bouwgrond, maar steekt zelf geen cent in het tempelcomplex, onderstreept wethouder Norder. 'De Hindoestaanse gemeenschap moet alle euro's zelf sparen.' Om het risico uit te sluiten dat Den Haag - net als in Rotterdam met de Essalam-moskee gebeurde - op enig moment met een half afgebouwd gebedshuis komt te zitten, eist Norder een bankgarantie. 'Vooraf moet het hele bedrag geregeld zijn, anders gaat de bouw niet door', zegt hij.


Meer over