Den Haag, Eindhoven of Schiphol zal MH17-monument huizen

Het nationale monument voor de neergeschoten vlucht MH17 komt te staan in Den Haag, Eindhoven of Schiphol-Vijfhuizen. Nabestaanden van de slachtoffers kunnen vanaf zaterdag stemmen over de plek. Dat heeft Stichting Vliegramp MH17 aan het ANP laten weten.

Op de locatie van de MH17-herdenking van 17 juli j.l. stond één grote muur vol met de knuffels die na de ramp bij Schiphol werden gebracht. Beeld anp
Op de locatie van de MH17-herdenking van 17 juli j.l. stond één grote muur vol met de knuffels die na de ramp bij Schiphol werden gebracht.Beeld anp

Het is de bedoeling dat in december duidelijk wordt waar het monument komt. Vanaf dat moment gaat de stichting werken aan de oprichting van het monument.

De drie mogelijke locaties zijn door de nabestaanden zelf aangedragen. Den Haag is voorgesteld omdat het de stad van Vrede en Recht is. Er zou een 'verbrokkeld' monument moeten komen dat bestaat uit tien elementen: één centraal element achter het Vredespaleis en negen bij de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen. In het World Forum kunnen in Den Haag in dat geval de herdenkingen worden gehouden.

Vragen en verdriet

Lees aan de hand van reportages, interviews en nieuwsberichten van de Volkskrant over het ongeloof, de woede en het verdriet. Maar vooral: de vragen. De beste stukken staan verzameld in ons MH17-dossier.

Eindhoven is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers zijn thuisgekomen. Het monument zou moeten komen op vliegbasis Eindhoven waar de slachtoffers in kisten uit de vliegtuigen werden gedragen. Herdenkingen kunnen worden gehouden in een terminal van de vliegbasis. Een alternatieve plek voor het monument is in de stad Eindhoven bij het karakteristieke Evoluon-gebouw.

Schiphol-Vijfhuizen is voorgesteld omdat het de plaats is waar de slachtoffers in het vliegtuig zijn gestapt. Het voorstel is dat daar voor ieder slachtoffer een boom wordt geplant door of namens de nabestaanden. De groei van de bomen houdt symbolisch de gedachtenis aan de slachtoffers levend. Ook wordt er een monument geplaatst. In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen de herdenkingen worden georganiseerd.

Stichting Vliegramp MH17 is vorig jaar opgericht, met als een van de doelstellingen de oprichting van een monument voor de vliegramp.

Zonnebloemen in het Museum Jan van der Togt. De bloemen verwijzen naar de rampplek in Oekraïne waar vlucht MH17 op 17 juli 2014 neerstortte. Rondom de plek waren immense velden vol zonnebloemen. Beeld anp
Zonnebloemen in het Museum Jan van der Togt. De bloemen verwijzen naar de rampplek in Oekraïne waar vlucht MH17 op 17 juli 2014 neerstortte. Rondom de plek waren immense velden vol zonnebloemen.Beeld anp
Meer over