Den Haag doet Clinton: 'De rekening zien we later wel'

Luttele uren voor de Marine One dinsdag het gras van het Haagse Malieveld plat drukt, heeft de gekte al toegeslagen in Den Haag....

Van onze verslaggever

Stieven Ramdharie

DEN HAAG

Den Haag mocht ondanks de komst van de Amerikaanse president geen vesting worden, maar de binnenstad is in de middag al gebarricadeerd. En dan moet het allemaal nog beginnen. Een kleine drieduizend agenten telt het Haagse korps en het leek of iedereen al was ingezet.

Bill Clinton arriveerde dinsdagavond in een winderig Den Haag en het laatste waar zijn gastheer zich druk over maakt, zijn de kosten die met zijn komst zijn gemoeid. Burgemeester Deetman heeft wel andere zaken aan het hoofd dan de miljoenen voor dranghekken en extra personeel.

De budgetten zijn in ieder geval al ruimschoots overschreden. 'Niemand weet nu hoe het ervoor staat', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'De situatie verandert elk moment. Er komen steeds nieuwe veiligheidsverzoeken, onder anderen van de Amerikanen, en die moeten uitgevoerd worden. Als er een dijk is doorgebroken, dan maak je die dicht. Meteen. De rekening zien we later wel.'

Hoe houdt Den Haag zich vandaag staande nu de gekte al bezit heeft genomen van de stad? Zo'n twee uur voordat de presidentiële stoet door het centrum naar het Noordeinde ging, werden de agenten al nerveuzer. Over de portofoons werd zenuwachtig gewaarschuwd voor een journaliste die haar perskaart kwijt was.

En niemand minder dan PvdA-fractievoorzitter Wallage, wiens werkvertrek grenst aan de binnenplaats van het Binnenhof, heeft het vriendelijke verzoek gekregen niet voor zijn raam te verschijnen. Dat zou wel eens lastig kunnen zijn voor de scherpschutters.

Wat staat de stad nog te wachten als de hoge gast vandaag, omringd door hagen Amerikaans veiligheidspersoneel, door de stad moet reizen? De tocht naar Rotterdam, over de snelweg, belooft ook een crime te worden. Voordat de president kort na de spits in zijn limousine stapt, zal voor het eerst in de historie de belangrijkste verkeersader tussen Rotterdam en Den Haag worden afgesloten. De A 13, de A 20 en een stuk van de A 16 worden pas weer aan de gewone weggebruiker teruggeven als de Amerikanen allang niet meer kunnen worden ingehaald.

Tot ver na negen uur, het tijdstip waarop Clinton weer naar Den Haag vertrekt, moet de automobilist waarschijnlijk leven met aanzienlijke files. De andere rijrichting, van Rotterdam naar Den Haag, wordt opvallend genoeg niet afgesloten. Blijkbaar verwacht geen veiligheidsspecialist vanuit die richting een aanslag.

De Haagse politie vindt zo'n vergaande stap niet nodig. 'Het maatschappelijk en economisch verkeer moet hoe dan ook door kunnen gaan', betoogt woordvoerder V. Hermens. 'Om het de mensen makkelijker te maken, worden ook omleidingsborden geplaatst.'

In het speciale perscentrum op het Plein wordt volop geklaagd door twee Duitse journalisten. Slechts vierhonderd verslaggevers zijn ingedeeld in de speciale pools, de rest is ertoe veroordeeld het evenement via de televisie te verslaan.

'Dan had ik dus net zo goed thuis kunnen blijven', zegt een van de Duitsers tegen een functionaris van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). 'Hebt u trouwens gezien hoe weinig buitenlanders in de pools zijn geplaatst?'

Meer over