Den Haag benadert bondgeboten over Srebrenica

Minister Jeanine Hennis van Defensie vindt dat er een 'nadere analyse' moet komen van de nieuwe documenten over de val van Srebrenica die maandag in een VPRO-documentaire zijn getoond. Daarbij moeten ook de aan de kaak gestelde bondgenoten worden betrokken. Het voornemen is daarvoor de zomer te gebruiken. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië worden daarover benaderd, aldus een woordvoerster van de bewindsvrouw dinsdagavond.

Veteranen van Dutchbat III poseren voor een groepsfoto voor de rechtbank in Arnhem. Thom Karremans, de oud-commandant van de Nederlandse blauwhelmen, moest zich in november 2014 daar verweren tegen beschuldigingen dat hij medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide na de val van Srebrenica in 1995. Beeld anp
Veteranen van Dutchbat III poseren voor een groepsfoto voor de rechtbank in Arnhem. Thom Karremans, de oud-commandant van de Nederlandse blauwhelmen, moest zich in november 2014 daar verweren tegen beschuldigingen dat hij medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide na de val van Srebrenica in 1995.Beeld anp

In de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos, kwam een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan de orde om geen luchtaanvallen meer uit te voeren op het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic. Dat zou de reden zijn geweest dat Nederlandse VN-militairen in de 'veilige' Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen.

Had de enclave Srebrenica gered kunnen worden?

Op 11 juli 1995 viel de Bosnische enclave Srebrenica. Daarbij blijkt een geheime deal in het spel te zijn geweest. Toenmalig minister van Defensie Voorhoeve is geschokt. Had de enclave gered kunnen worden? (+)

Meer over