Den Bosch helpt Willem II aan vroege titel

De ene Brabantse club heeft maandag de andere Brabantse club de eredivisie in geholpen. Willem II overklaste Telstar met 4-0 en mocht streekgenoot Den Bosch danken voor het 1-1-gelijkspel tegen de enige resterende concurrent om de titel, FC Dordrecht. Willem II keert na een jaar in de eerste divisie terug op het hoogste niveau.

AMSTERDAM - Jurgen Streppel zocht maandagmiddag zo snel als hij kon zijn kantoor in het Koning Willem II-stadion op. Zijn ploeg had Telstar opgerold en dus verlegde de trainer zijn blik naar het duel tussen Den Bosch en Dordrecht. Daar was de stand 1-1, terwijl er flink wat minuten extra tijd resteerden.


Vanuit zijn bureaustoel zag Streppel met reservespeler Ruud van der Rijt een 'bizarre wedstrijd' die zowel in 1-2 als in 2-1 had kunnen eindigen. Niet dat de trainer ervan opkeek: er is in Europa geen gekkere competitie te vinden dan de eerste divisie, zei hij onlangs in het AD. 'Elke week zie je weer uitslagen waarvan je denkt: hoe heeft dit kunnen gebeuren?'


De trainer heeft een jaar lang in zijn eigen wijsheid geloofd: Willem II zou het kampioensfeest op de slotdag vieren, na de uitwedstrijd tegen Almere City. Maar spits Ruud Boymans had maandagmorgen een voorgevoel toen hij de hond uitliet voor de eennalaatste speelronde. 'Toen voelde ik: dit gaat goedkomen.'


Boymans zette zijn ploeg gisteren op voorsprong door een harde volley na 25 minuten. Hij maakte ook de 4-0, waardoor hij met zijn 27 treffers topscorer Lars Veldwijk van Excelsior tot een doelpunt is genaderd.


Of Willem II hem kan behouden na de overstap naar de eredivisie? Als huurling van AZ heeft hij zoiets niet zelf in de hand, was Boymans eerlijk. Bovendien lonkt in Alkmaar een kans om zich te bewijzen onder de nieuwe trainer, Marco van Basten.


Geen club werd de laatste jaren zo heen en weer geslingerd tussen de twee hoogste niveaus als Willem II. Op de directe degradatie in 2011 volgde promotie, dankzij de vijfde plaats in de eerste divisie en een lange adem in de play-offs. Toch eindigde de ploeg, ook al onder Streppel, een jaar geleden opnieuw als hekkensluiter in de eredivisie. Wel waren 8 punten meer behaald dan het schamele totaal van 2011: 15.


De tweevoudige aftocht van het hoogste niveau heeft erin gehakt bij de in 2010 bijna failliete club. De drievoudig landskampioen, die al zijn titels behaalde in een grijs verleden, moest stevig snoeien in de organisatie en in de spelerssalarissen.


Dat Streppel er de rol van technisch directeur bij nam naast zijn trainerschap, maakte duidelijk dat de opruimwerkzaamheden ook dit seizoen niet voltooid waren bij Willem II. De begroting is teruggebracht van 8,6 naar 6 miljoen euro, omdat er een miljoen minder aan tv-opbrengsten binnenvloeit en het stadion in de eerste divisie niet meer vol zit. De kampioenswedstrijd trok gisteren 13 duizend toeschouwers, terwijl er 15 duizend in het Tilburgse stadion passen.


De tijd dat spelers 250 duizend euro verdienen, is voorbij voor de 'tricolores'. Het gemiddelde salaris ligt tegenwoordig rond de 50 duizend euro: de club schrijft ondanks de bezuinigingen nog altijd rode cijfers. Dankzij de terugkeer naar de eredivisie moet het tekort van 1,3 miljoen euro voorgoed tot het verleden behoren.


Voelbaar was de hunkering naar de eredivisie bij de supporters van de club, vertelde Boymans onlangs in deze krant. Die hunkering werd maandag zichtbaar. Nadat scheidsrechter Dennis Higler affloot, bevolkten honderden supporters het veld.


KNVB-directeur Bert van Oostveen moest daarom even geduld hebben in de catacomben. Toen hij de kampioensschaal eenmaal had uitgereikt aan Cor Stolzenbach en de oud-speler het ding een stukje over het veld torste, was er geen houden meer aan.


'Samen naar de Heuvel', keek ook de Braziliaan Bruno Andrade, in vlekkeloos Nederlands op Twitter, vooruit naar de huldiging van gisteravond, op het centrale plein van de stad.

undefined

Meer over