Demonstraties in Texas na politiegeweld, racismedebat laait op

Opnieuw leidt politiegeweld in de VS tot demonstraties. Dit keer gaan mensen de straat op in McKinney, Texas, waar een politieagent vrijdag excessief geweld gebruikte tijdens een zwembadfeestje. De agent trok zijn wapen en werkte een veertienjarig meisje hardhandig tegen de grond. Hij is inmiddels geschorst.

Demonstranten in McKinney, Texas Beeld reuters
Demonstranten in McKinney, TexasBeeld reuters

Vrijdagavond kreeg de politie in McKinney, een voorstad van Dallas, Texas, een telefoontje. Er werd melding gemaakt van ongenodigde gasten die weigerden te vertrekken bij een zwembadfeestje. De jongeren woonden niet in de buurt en hadden geen toestemming bij het zwembad te zijn. Later volgden er meer telefoontjes, nu met de mededeling dat er werd gevochten.

Dat zegt althans de politie van McKinney in een verklaring over het voorval waarbij een agent zijn dienstwapen trok en een zwart meisje met geweld naar de grond werkte. Volgens de verklaring weigerde een grote groep mensen aanwijzingen van de politie op te volgen.

Politiegeweld in de VS

De Amerikaanse politie schoot in de eerste vijf maanden van 2015 zeker 385 mensen dood, volgens de Washington Post een 'alarmerend hoog' aantal. De voorbeelden waarbij het om een blanke agent en een zwart slachtoffer gaat, stapelen zich op. Zoals in South Carolina, waar ook een filmpje een grote rol speelde. Lees verder de analyses van Volkskrant-correspondent Arie Elshout. Over Baltimore, een stad waar het wel moest misgaan en de eerdere rellen in Ferguson, waar een ongewapende jongen van achttien werd doodgeschoten door een agent.

Video

Gisteren doken er beelden op van het incident. In een video is te zien hoe één van de twaalf agenten die op de melding afkwamen, naar enkele aanwezige jongeren roept dat ze naar de grond moeten. Een aantal van hen wordt geboeid, nadat ze al zijn gaan zitten. De man blijft onrustig. Ongeveer halverwege het filmpje is te zien hoe hij zijn wapen trekt en een meisje gewelddadig tegen het gras drukt. Twee van zijn collega's pakken hem nog even bij de schouder om hem tot rust te manen. Als die verder lopen, gaat hij met zijn volle gewicht op het veertienjarige meisje zitten.

Dit alles werd vastgelegd door de vijftienjarige Brandon Brooks. Hij is een van de jongeren die aanvankelijk niet werden binnengelaten bij het feestje. In een interview met NewsFix vertelt hij zijn kant van het verhaal. Volgens Brooks was er inderdaad een gevecht, maar waren de meeste feestgangers niet betrokken bij de ruzie. Hij had bovendien het gevoel dat de agent vooral achter zijn zwarte vrienden aan ging. 'En toen hij zijn wapen trok, dacht ik echt dat hij haar zou neerschieten', zegt Brooks.

(Tekst loopt door onder het filmpje)

Raciale spanningen

De politie heeft een onderzoek ingesteld. In elk geval tot de uitkomsten van dat onderzoek bekend zijn, is de agent, Eric Casebolt, geschorst. Casebolt werkte sinds 2005 voor de politie in McKinney, onder andere als wijkagent. Buurtbewoners omschrijven de wijk waar het zwembadfeest plaatsvond als vriendelijk en tolerant tegenover minderheden.

Hoewel er geen doden zijn gevallen en het voorval gebeurde in een relatief rustige wijk, heeft het optreden van Casebolt het debat over raciale spanningen en discriminatie in de VS doen oplaaien.

Op basis van een Facebookbericht van een zwarte inwoner van McKinney stelt het Texaanse nieuwsmedium Breitbart dat er geen sprake is van discriminatie en dat veel andere media een verkeerd beeld schetsen. Er is zelfs een Facebookpagina opgericht om Casebolt te steunen.

Anderen menen dat het geweld dat Casebolt gebruikte wel is ingegeven door racisme, onder wie de vader van het meisje dat naar de grond werd geduwd. Hij wil dat de agent onmiddellijk wordt ontslagen.

Meer over