Demonstratie tegen afzetting Zuid-Koreaanse president

Zeker 30.000 Zuid-Koreanen hebben zaterdag in de hoofdstad Seoul gedemonstreerd tegen de afzetting van president Roh Moo-hyun. Roh werdvrijdag door het parlement weggestuurd...

In Zuid-Korea was een politieke crisis ontstaan doordat Roh in de aanloop naar de parlementsverkiezingen zijn voorkeur had uitgesproken voor de Uri-partij die zijnregering steunt. Als president hoort hij volgens de Kieswet echter boven de partijen te staan. Toen hij weigerde zijn excuses hiervoor aan te bieden, begon de oppositieeen afzettingsprocedure.

Vrijdagochtend bood Roh op het laatste nippertje voor de stemming in het parlement zijn verontschuldigingen aan te bieden, maartoen was het al te laat.

Uit opiniepeilingen bleek zaterdag dat een overweldigende meerderheid van de Zuid-Koreanen vindt dat de door de oppositie gedomineerde Nationale Assembleepresident Roh niet had mogen afzetten. Meer dan driekwart van de ondervraagden is het niet eens met zijn afzetting.

Volgens de peilingen zullen de twee oppositiepartijen die de afzettingsprocedure georkestreerd hebben, daarvoor de prijs moeten betalen bij de parlementsverkiezingenop 15 april. De progressieve Uri-partij, die Roh steunde, kan op een forse winst rekenen.

Nadat het parlement vrijdag had ingestemd met Rohs afzetting, werden diens bevoegdheden met onmiddellijke ingang opgeschort, in afwachting van een uitspraak van hetConstitutioneel Hof over de afzettingsprocedure. Deze kan zes maanden op zich laten wachten. Premier Goh Kun neemt zolang de presidentiële taken waar.

Meer over