NIEUWSZWARTE PIET

Demonstratie in Maastricht tegen Zwarte Piet ontaardt in rel

Een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Maastricht liep uit op een rel waarbij vele honderden tegendemonstranten – voorstanders van Zwarte Piet – met vuurwerk en eieren gooiden. Vijf tegendemonstranten werden aangehouden, één agent liep gehoorschade op.

In Maastricht greep de ME in tijdens een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), toen honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld. Beeld ANP
In Maastricht greep de ME in tijdens een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), toen honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld.Beeld ANP

Rond het moment dat de demonstratie zou beginnen, twee uur zondagmiddag, waren op het Vrijthof vele honderden voorstanders van Zwarte Piet, onder wie een groep supporters van voetbalclub MVV, en maar een handjevol tegenstanders. De ME greep in met inzet van honden en paarden. Voorstanders van Zwarte Piet belaagden hen met vuurwerk. Daarbij raakte één agent gewond; hij liep gehoorschade op. Vijf demonstranten werden aangehouden, onder meer wegens het gooien van vuurwerk.

De demonstratie tegen Zwarte Piet werd in allerijl verplaatst naar winkelcentrum Mosae Forum, op een half uur lopen van het Vrijthof. Toen het hard begon te regenen, hielden de voorstanders van Zwarte Piet het voor gezien.

Zaterdag was ook al een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Breda, waar enkele tientallen demonstranten kwamen opdagen. Daar was de locatie tot het laatste moment geheim gehouden, en de demonstratie verliep rustig.

De afgelopen jaren concentreerden anti- en pro-Piet-demonstraties zich rond de intocht van Sinterklaas, maar intochten zijn er dit jaar vrijwel niet vanwege de pandemie. In Elburg kwam zaterdag de stoomboot aan, gefilmd door het Sinterklaasjournaal, maar dat evenement was zorgvuldig geheim gehouden. Publiek mocht er niet bij zijn, vanwege de coronamaatregelen. In Harlingen lieten voorstanders van Zwarte Piet wel een boot aanmeren, vol zwart geschminkte pieten.

Lees ook: Onconventionele Sinterklaasintocht leek wel wat op de defilés van koningin Juliana
Terwijl gewone mensen vanwege de pandemie aangeraden wordt alleen ‘noodzakelijke’ reizen te ondernemen, arriveerde Sint Nicolaas zaterdag als vanouds weer in Nederland. Toch was de landelijke intocht anders dan alle andere jaren. Ook werd elders in het land weer gedemonstreerd tegen en voor Zwarte Piet.

Meer over