NieuwsDemonstraties Hongkong

Demonstranten botsen met oproerpolitie op luchthaven Hongkong

Op de luchthaven van Hongkong zijn dinsdagavond gevechten uitgebroken tussen demonstranten en politieagenten. Het was de tweede dag dat het luchtverkeer grotendeels was lamgelegd door de duizenden aanwezige betogers, die de doorgang naar de aankomst- en vertrekhallen blokkeerden. 

De protesten verliepen overdag grotendeels vreedzaam, maar in de avond ging het alsnog mis. De demonstranten sloegen twee mannen in elkaar die ze ervan verdachten Chinese undercoveragenten te zijn. De Hongkongse oproerpolitie viel de luchthaven met knuppels en traangas binnen om de betogers te verdrijven. Uiteindelijk keerde de rust terug, nadat de meeste demonstranten het terrein verlieten. Velen zeiden woensdag terug te zullen keren. 

De spanning neemt flink toe in de semiautoname stadstaat Hongkong, die steeds verder in de greep komt van de Chinese autoriteiten in Bejing. Sinds vrijdag houden betogers delen van het vliegveld bezet uit protest tegen de omstreden uitleveringswet aan China. Bagagetrolleys en andere objecten worden gebruikt om de deuren naar de incheckbalies te blokkeren. Maandag en dinsdag was het luchtverkeer om deze reden ernstig verstoord. 

Een reiziger probeert haar koffer aan een beveiligingsmedewerker te geven op het geblokkeerde vliegveld van Hongkong.  Beeld null
Een reiziger probeert haar koffer aan een beveiligingsmedewerker te geven op het geblokkeerde vliegveld van Hongkong.

Door de protesten komt de economie van Hongkong, een belangrijk zakencentrum, verder onder druk te staan. De Hang Seng, de beurs van Hongkong, zakte dinsdag 2 procent in en bereikte daarmee het diepste punt sinds zeven maanden. De onrust op de luchthaven kan potentiële investeerders afschrikken.

De Hongkongse leider Carrie Lam tijdens de persconferentie dinsdag.  Beeld null
De Hongkongse leider Carrie Lam tijdens de persconferentie dinsdag.

‘Chaos en paniek’

De Hongkongse leider Carrie Lam heeft haar zorgen uitgesproken over de volgens haar steeds gewelddadiger protesten. Er heerst ‘chaos en paniek’, zei ze dinsdag op een persconferentie. ‘Kunnen we toestaan dat onze stad in de afgrond wordt gestort en aan stukken gegooid?’ Volgens Lam ‘drukt geweld Hongkong een richting in waarvan geen terugkeer mogelijk is, en stort het de samenleving in een zeer zorgelijke en gevaarlijke situatie’.

Afgelopen weekend trad de politie hard op tegen demonstranten. Lam verdedigde het politieoptreden door te stellen dat er strenge richtlijnen zijn voor politiegeweld en dat agenten vaak onder hoge druk moeten handelen. Bij eerdere demonstraties haalde zij hard uit naar de demonstranten, die ze neerzette als radicale relschoppers.

In Hongkong wordt al meer dan twee maanden massaal gedemonstreerd tegen de omstreden uitleveringswet, die het mogelijk maakt dat verdachten van een misdrijf worden uitgezet naar China.

Volgens de demonstranten staat de uitleveringswet symbool voor de toenemende Chinese inmenging in de vroegere Britse kolonie, die in 1997 door Londen werd overgedragen aan China op voorwaarde dat Hongkong minstens vijftig jaar zijn eigen democratisch bestuur en rechtssysteem zou houden, op grond van het beginsel ‘één land, twee systemen’.

Terrorisme

De Chinese regering heeft het gebruik van geweld tegen de politie door betogers scherp veroordeeld. De botsingen zijn ‘het resultaat van terrorisme’, volgens Beijing. Chinese media hadden het deze week over ‘gangsters’.

Waarnemers in Hongkong menen dat deze escalatie in woordkeuze erop kan duiden dat Beijing de weg vrijmaakt om met gebruik van antiterrorismewetten een eind te maken aan de protestbeweging. Twee aan de Communistische Partij gelieerde Chinese kranten, het Volksdagblad en de Global Times, zetten video’s op hun site met beelden van troepentransport naar Shenzhen, een metropool direct grenzend aan Hongkong.

De laatste Britse gouverneur van Hongkong, Chris Patten, vindt dat zo’n interventie een ‘catastrofe’ zou betekenen, voor Hongkong zowel als voor China. Tegen de BBC-radio zei hij dinsdag dat het voor de Chinese autoriteiten contraproductief is om, zoals ze eerder hebben gedaan, te dreigen met ‘andere methoden’ om het protest te stoppen. Patten zei te hopen dat president Xi Jinping inziet dat het beter is ‘een manier te vinden om mensen samen te brengen’. 

Meer over Hongkong

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft onder druk van de Chinese autoriteiten in Beijing twee medewerkers ontslagen die betrokken zijn geweest bij de protesten in Hongkong.

Commentaar Sander van Walsum: Het geduld van China met ‘één land, twee systemen’ wordt zwaar beproefd

Meer over