Democratische senatoren eisen opstappen van collega Al Franken na nieuwe beschuldiging grensoverschrijdend gedrag

Meer dan twintig Democratische senatoren hebben hun collega Al Franken opgeroepen op te stappen nadat een vrouw eerder woensdag meldde dat hij ongevraagd had geprobeerd om haar te kussen. Franken liet later op de dag weten dat hij morgen 'een aankondiging' zal doen. Inmiddels heeft ook de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, opgeroepen tot het vertrek van Franken.

Sacha Kester
De Democratische senator Al Franken wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Beeld epa
De Democratische senator Al Franken wordt beschuldigd van seksueel misbruik.Beeld epa

De vrouw die Franken woensdag beschuldigde was niet de eerste. Op 6 november beschuldigde een Amerikaanse presentatrice de senator van ongewenste intimiteiten, en daarna vertelden meerdere vrouwen dat hij naar hun billen had gegrepen.

Dit keer was het een voormalig medewerker van het Congres die Franken beschuldigde. Hij zou in 2006 hebben geprobeerd om haar na een uitzending (Franken presenteerde toen nog een radioshow) te zoenen. Ze kon op tijd wegduiken, vertelde ze aan website Politico, en vluchtte uit de kamer. Hierop zou Franken hebben gezegd: 'Het is mijn recht als entertainer.'

Senator Kirsten Gillibrand (New York) schreef even later op Facebook dat Franken beter kon vertrekken. Binnen enkele minuten voegden nog vijf andere Democratische senatoren zich bij haar (allemaal vrouwen), in de loop van de dag kregen zij gezelschap van hun mannelijke collega's. 'Ik heb geworsteld met dit besluit omdat hij een goede senator is en ik hem als een vriend beschouw', twitterde Mazie Hirono (Hawaï). 'Maar dat kan geen excuus zijn voor zijn gedrag en de manier waarop hij met vrouwen omgaat.'

Conyers opgestapt
Een lid van het Amerikaans Congres moest dinsdag al aftreden nadat hij door diverse voormalige vrouwelijke stafleden was beschuldigd van seksuele intimidatie. Het gaat om de 88-jarige John Conyers, het langstzittende Congreslid in Washington. Hij werd in 1964 lid van het Huis van Afgevaardigden.
Conyers belandde vorige week met stressklachten in het ziekenhuis. Dat gebeurde kort nadat een vrouw op televisie had verteld over de 'jaren van seksuele intimidatie' onder Conyers.
De politicus ontkent alle beschuldigingen.

Niet afwachten

Na de eerste beschuldiging verontschuldigde Franken zich direct, en zei mee te willen werken aan een onderzoek naar de aantijgingen. Dit wordt uitgevoerd door de ethische commissie van de Senaat, maar ongeveer de helft van alle Democratische senatoren dringt er nu bij Franken op aan om de uitslag niet langer af te wachten.

Voor de Democraten is het een pijnlijke kwestie, ook omdat ze het hoofd eisen van Roy Moore. Deze oerconservatieve Republikein uit Alabama heeft zich kandidaat gesteld voor een vrijgekomen Senaatszetel, maar wordt ervan beschuldigd dat hij vroeger een 14-jarig meisje heeft betast. Ook andere vrouwen hebben gemeld dat zij op jonge leeftijd door hem zijn lastig gevallen, maar Moore weigert zich terug te trekken uit de race om de vroegere zetel van minister van Justitie Jeff Sessions.

Franken, die werd getipt als een potentiële presidentskandidaat in de race om het Witte Huis in 2020, was in oktober nog vol lof voor de vrouwen die Hollywood-tycoon Harvey Weinstein aan de schandpaal hadden genageld. 'Wij zijn hun dank verschuldigd', schreef hij op Facebook. 'Deze dingen komen veel te vaak voor.'

De Republikein Roy Moore wordt ervan beschuldigd tieners te hebben misbruikt. Beeld photo_news
De Republikein Roy Moore wordt ervan beschuldigd tieners te hebben misbruikt.Beeld photo_news

Lees ook: Republikeinse senator-in-spe beschuldigd van ontucht met minderjarige

Rechts Amerika is in lichte staat van verwarring over serieuze aantijgingen dat Roy Moore, hun senaatskandidaat uit Alabama, ontucht heeft gepleegd met een minderjarig meisje.

Meer over