NieuwsVerenigde Staten

Democraten willen nieuw onderzoek naar handel en wandel Trump: waarom kreeg zijn schoonzoon inzage in gevoelige documenten?

De regering-Trump is nog maar net van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller af of de Democraten willen alweer extra vaart zetten achter een nieuw onderzoek tegen de president. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden heeft laten weten dat zij leden van Trumps team aan de tand wil voelen over geknoei bij het uitgeven van vergunningen om gevoelige documenten in te zien. 

Jared Kushner.Beeld REUTERS

Daarbij gaat het vooral om Jared Kushner, de schoonzoon van president Trump en een van zijn belangrijkste adviseurs. Kushner kreeg aanvankelijk geen vergunning voor het inzien van gevoelige overheidsdocumenten, maar onder zware druk van president Trump werd hij naar verluidt toch toegelaten tot het clubje medewerkers van het Witte Huis dat toegang heeft tot de meest geheime informatie. Volgens The New York Times heeft Trump daar zelf opdracht toe gegeven, ondanks verzet van zijn stafchef John Kelly en juridisch adviseur Don McGahn.

Volgens een klokkenluider hebben naast Kushner nog ruim twintig personen onder druk van het Witte Huis een betrouwbaarheidsverklaring gekregen, hoewel dat eerder door de afdeling veiligheidszaken was afgewezen. De klokkenluider, Tricia Newbold, klopte bij de commissie aan uit frustratie over de gang van zaken bij de afdeling waar ze al 18 jaar werkt. Eerder had ze ook haar meerderen in het Witte Huis op de hoogte gesteld, maar die deden niets met haar klacht.

Newbold zegt dat zij wordt tegengewerkt sinds zij over de praktijken had geklaagd. ‘Ik ben doodsbenauwd om weer terug te gaan. Ik weet zeker dat ze dit niet zullen zien in het licht van mijn goede bedoelingen, namelijk om de betrouwbaarheid van de afdeling te herstellen’, liet ze tegenover de commissie weten.

Cummings

De commissie, die sinds begin dit jaar onder leiding staat van de Democraat Elijah Cummings, heeft het Witte Huis al eerder gevraagd om informatie over de gang van zaken, maar tot nog toe heeft dat niets opgeleverd. In een brief aan het Witte Huis liet Cummings maandag weten dat hij desnoods dagvaardingen zal gebruiken om medewerkers van Trump te dwingen voor de commissie te verschijnen.

De Republikeinen hebben woedend gereageerd op het dreigement van Cummings. Zij zien het als een nieuwe partijpolitieke aanval op president Trump, die vorige week door speciaal aanklager Mueller werd vrijgesproken van samenzwering met de Russen. Volgens Jim Jordan, de Republikeinse ondervoorzitter van de commissie, zoeken de Democraten een ‘excuus om rond te snuffelen in de personeelsdossiers van toegewijde ambtenaren’.

Al meteen na het bekend worden van Muellers conclusie dat er geen sprake was van samenzwering met de Russen, lieten enkele Democraten weten dat zij in het Congres zouden doorgaan met het onderzoek naar Trumps doen en laten, zoals het afkopen van twee vrouwen met wie hij een relatie had. Sommige Democraten zijn bang dat de partij zichzelf daarmee in de voet zal schieten.

Meer over