Nieuws

Democraten presenteren belastingplannen: bedrijfsheffingen en ‘miljardairstax’

Met een vennootschapsbelasting voor bedrijven die meer dan een miljard winst boeken en een miljardairsbelasting voor individuen wil een groep vooraanstaande Democratische senatoren de financiering mogelijk maken van het sociale beleid en de klimaatplannen van president Joe Biden. Ze hebben hun belastingplannen dinsdag gepresenteerd.

De senatoren Elizabeth Warren (links), Ron Wyden (midden) en Angus King dinsdag na de presentatie van de Democratische belastingplannen. Beeld Getty Images
De senatoren Elizabeth Warren (links), Ron Wyden (midden) en Angus King dinsdag na de presentatie van de Democratische belastingplannen.Beeld Getty Images

Het eerste deel van de plannen is een ​​minimumbelasting van 15 procent voor Amerikaanse bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 1 miljard dollar (862 miljoen euro) aan jaarlijkse winst boeken. De vennootschapsbelasting zou van toepassing zijn op ongeveer 200 bedrijven, schatten de indieners. Het tarief van 15 procent sluit aan bij de afspraken die op 10 oktober door 136 landen zijn overeengekomen om te voorkomen dat bedrijven weinig of geen belasting betalen.

Het tweede deel van het plan is een ‘miljardairsbelasting’ voor mensen met een vermogen van meer dan 1 miljard dollar (862 miljoen euro) en een jaarinkomen gedurende drie opeenvolgende jaren van 100 miljoen dollar (ongeveer 86 miljoen euro). Details zoals de hoogte van de heffing beloofde de democratische senator Wyden ‘in een later stadium’ bekend te maken.

Het belastingplan past in een breder streven van de Democraten om belastingontwijking door bedrijven en de rijken aan banden te leggen, zei senator Elizabeth Warren.

Steun

Het Witte Huis gaf blijk van steun voor de wetgeving en zei dat Biden zou vechten om het op te nemen in zijn ‘Build Back Better’-wetsvoorstel, dat over de komende tien jaar ruim 1 biljoen dollar (862 miljard euro) moet vrijmaken voor aan infrastructuur gerelateerde programma’s. De drie wetgevers voorspelden ook brede steun van de vijftig leden tellende Democratische fractie in de Senaat, onder wie de conservatieve Democratische senatoren Joe Manchin en Kirstin Sinema.

Daarmee is niet gezegd dat het plan kan rekenen op steun van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Vooral het progressievere deel van die fractie is voorstander van rechtlijnige verhogingen van de belastingtarieven voor de meeste bedrijven en alle rijken. Republikeinen in zowel de Senaat als het Huis worden verwacht sowieso tegen de voorstellen te stemmen.

Meer over