Nieuws

Democraten en Republikeinen sluiten deal over schuldenplafond, ‘shutdown’ voorkomen

De Amerikaanse overheid blijft voorlopig nog even open. Op donderdag bereikten de leiders van de Democraten en Republikeinen in de Senaat een tijdelijk akkoord over het schuldenplafond, dat naar alle waarschijnlijkheid met 480 miljard dollar wordt verhoogd. De Senaat stemde met 50 tegen 48 stemmen voor de deal. Het Huis van Afgevaardigden stemt volgende week.

Senator Bernie Sanders beantwoordt vragen na een ontmoeting waarbij de deal tussen de Democraten en Republikeinen werd bereikt.  Beeld EPA
Senator Bernie Sanders beantwoordt vragen na een ontmoeting waarbij de deal tussen de Democraten en Republikeinen werd bereikt.Beeld EPA

Zo lukte het de leiders van de twee partijen om tot 3 december een shutdown te voorkomen. Het akkoord geeft de overheid de komende maanden wat ademruimte. Tot die tijd zullen salarissen van Amerikaanse ambtenaren uitbetaald worden en blijven overheidsinstanties en musea open.

Toen een journalist de Amerikaanse president Joe Biden donderdag vroeg naar de verhoging van het schuldenplafond kruiste hij symbolisch zijn middelvinger over zijn wijsvinger. Fingers crossed dat de Republikeinen overstag gaan, wilde hij daarmee zeggen.

Woensdag werd er tot diep in de nacht onderhandeld tussen de twee partijen. Donderdag, elf dagen voor de deadline van 18 oktober, liet Chuck Schumer, de meerderheidsleiders van de Senaat, weten dat er ‘een akkoord was bereikt’ waarmee het plafond ‘tot begin december’ verhoogd zou kunnen worden. Eerder wilde Mitch McConnell, de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat, niet meewerken met de Democraten.

Mogelijk heeft McConnell mede onder druk van het bedrijfsleven met de verhoging ingestemd. Op dit moment is de Amerikaanse economie, nog herstellende van de coronapandemie, heel fragiel. De harde klappen van een shutdown zullen daarom nog desastreuzere gevolgen hebben dan normaal.

Elke seconde nemen de schulden van de Amerikaanse overheid toe. Momenteel zijn die rond de 28,9 biljoen dollar. Om shutdowns te voorkomen is het schuldenplafond de afgelopen 60 jaar zo’n 80 keer verhoogd, dat gebeurt met instemming van het Congres.

Eind 2018, toen Donald Trump nog president was, ging de overheid voor de laatste keer dicht. Zo’n 800.000 ambtenaren werden 35 dagen lang met verlof gestuurd of werkten onbetaald door.

Meer over