NieuwsVerenigde Staten

Democraat die tegen impeachment stemde sluit zich officieel aan bij Republikeinen

Jeff Van Drew, een Democratisch Congreslid uit New Jersey dat tegen het afzettingsproces van president Donald Trump stemde, sluit zich aan bij de Republikeinen. Dat heeft hij donderdag vanuit het Witte Huis bevestigd.

Jeff Van Drew (links) schudt de hand van president Donald Trump tijdens een persmoment in het Witte Huis. Beeld EPA
Jeff Van Drew (links) schudt de hand van president Donald Trump tijdens een persmoment in het Witte Huis.Beeld EPA

De 66-jarige Van Drew kwam in 2018 als Democraat in het Huis van Afgevaardigden terecht namens een district dat sinds 1995 door een Republikein werd vertegenwoordigd.

‘We zijn erg blij dat Jeff zich bij ons aansluit’, aldus president Donald Trump, die het Congreslid in het Witte Huis ontving. Van Drew zelf, die naast de president zat, verzekerde de voormalige zakenman van zijn steun. ‘Ik denk dat dit gewoon meer bij mij past’, zei hij over het feit dat hij van partij wisselt. ‘U heeft mijn eeuwige steun’, aldus Drew tegen de president.

Donald Trump is de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die met een afzettingsprocedure te maken krijgt. Onderzoek naar een mogelijke afzetting startte in september na een melding van een klokkenluider. Trump zou tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar de voormalige Democratisch vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Biden doet momenteel namens de Democraten mee aan de voorverkiezingen voor het presidentschap.

LEES MEER:

Het debat over Trumps impeachment is een rituele cirkeldans van Democraten en Republikeinen.

Trump schrijft een boze brief over naderende impeachment: ‘Oorlog tegen de democratie’.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Jeff Van Drew de enige Democraat was die tegen de impeachment stemde. Dat klopt niet. Het waren er twee.

Meer over