Demjanjuk mag worden uitgezet naar Oekraïne

John Demjanjuk, een van oorlogsmisdaden beschuldigde Oekraïner die lange tijd in de Verenigde Staten heeft gewoond, mag worden uitgezet naar zijn geboorteland....

Rechter Creppy had in juni al bepaald dat 85-jarige Demjanjuk mag worden uitgezet, maar nog niet gezegd waarheen. De advocaten van de oorlogsbeul hadden aangevoerd dat hun cliënt in Oekraïne vervolging en mogelijk marteling riskeert, maar volgens de rechter is dat onjuist. Wel is het mogelijk dat Oekraïne Demjanjuk de toegang weigert. Daarom mag hij eventueel ook naar Duitsland of Polen worden gedeporteerd.

Demjanjuk woonde sinds 1952 in de VS. In 1977 beschuldigde jutitie hem ervan Ivan de Verschrikkelijk te zijn, de beruchte bewaker van het nazi-concentratiekamp Treblinka. Hij werd, na ontneming van zijn Amerikaanse staatsburgerschap, in 1986 definitief uitgeleverd aan Israël. Tijdens een proces werd hij door verschillende overlevenden van Treblinka herkend. In 1988 werd hij ter dood veroordeeld. Na Adolf Eichmann het tweede doodvonnis dat door een Israëlische rechtbank werd uitgesproken.

In 1993 liet het Israëlische hooggerechtshof Demjanjuk vrij nadat bewijs was opgedoken in Rusland dat er sprake kon zijn geweest van een persoonsverwisseling. Hij keerde terug naar de VS en kreeg weer een Amerikaanse paspoort.

Drie jaar geleden moest Demjanjuk echter opnieuw voor de Amerikaanse rechter verschijnen. Hij zou wel degelijk kampbewaker zijn geweest, maar dan onder meer in het kamp Sobibor in Polen. Opnieuw raakte Demjanjuk zijn Amerikaanse paspoort kwijt. Justitie deed sindsdien pogingen hem uit te zetten.

Demjanjuk heeft altijd alles ontkend. Hij diende naar eigen zeggen in het Russische leger en zou het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog hebben doorgebracht in Duitse gevangenschap.

Demjanjuk kan nog in beroep tegen de uitspraak van woensdag.

Meer over