Dementerenden thuis verplegen goedkoper

De verpleging van dementie kan 200 miljoen euro goedkoper als patiënten langer thuis blijven wonen. Als bij beginnende dementie een patiënt direct wordt ondersteund door een persoonlijke begeleider, blijven patiënten veel langer thuis wonen. De kosten van een duur verpleeghuis worden hiermee uitgespaard.

MIDWOUD/ENKHUIZEN/HEERHUGOWAARD - Dat constateert zorgverzekeraar VGZ na onderzoek in Noord-Holland-Noord, waar de persoonlijke begeleiding van dementie al tien jaar functioneert. In Noord-Holland-Noord - ruwweg het gebied van Alkmaar tot en met Texel - wordt standaard een zogeheten casemanager ingeschakeld bij beginnende dementie. Dat is mogelijk doordat alle huisartsen in die regio een vermoeden van dementie direct melden bij Geriant, een zorginstelling voor mensen met dementie. Uit het VGZ-onderzoek blijkt dat de kosten voor dementiezorg in Noord-Holland-Noord gemiddeld bijna 50 duizend euro per patiënt lager te zijn dan elders.

In Nederland hebben 250 duizend mensen dementie, meestal de ziekte van Alzheimer. Eenderde van hen woont in een verpleeg- of verzorgingshuis. In 2040 zal het aantal personen met dementie zijn verdubbeld. In 2050 is de piek bereikt: 565 duizend. Anno 2012 wordt er 4 miljard euro uitgegeven aan dementiezorg.

Een knelpunt is echter dat de casemanagers worden betaald uit een ander potje (de basisverzekering) dan de zorg in tehuizen (AWBZ). Voor de verschillende verzekeringspotten gelden andere regels. Daarbij komt nog dat de organisatie van het casemanagement per regio verschilt. VGZ pleit daarom met zijn onderzoek in de hand voor één samenhangend systeem van alle zorg voor mensen met dementie.

In Nederland zijn 273 volle banen voor casemanagers, maar volgens Julie Meerveld van de Stichting Alzheimer Nederland zijn er 1.200 nodig als volgens het Geriant-model wordt gewerkt. Directeur Jan Vuister van Geriant: 'Je kunt niet blijven doorgaan met het bouwen van verpleeghuizen. Nu kost de dementiezorg 4 miljard per jaar, maar als er niets verandert, is dat in 2040 verdubbeld. Dat kán niet. We moeten de slag winnen bij de mensen thuis.'

pagina 22: Op stap met een casemanager

undefined

Meer over