Delegaties op Aruba hebben genoeg van Brinkman

ORANJESTAD (ANP) - De Nederlandse delegatie op Aruba heeft genoeg van de uitlatingen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman. Die deed hij tijdens overleg deze week op Aruba tussen parlementariërs van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Delegatieleider en VVD-Kamerlid Willibrord van Beek heeft donderdagmiddag (lokale tijd) een verklaring uit doen gaan waarin nadrukkelijk afstand wordt genomen van het gedachtegoed van Brinkman.

Vooral sinds Brinkman een paar dagen geleden opnieuw op de Amerikaanse televisiezender FoxNews verklaarde dat Aruba corrupt is, heerst binnen het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) een beladen sfeer. Niet alleen Arubaanse en Antilliaanse maar ook Nederlandse parlementariërs zelf wilden per se een statement maken.

Rotzooi

De bijeenkomst werd er donderdag uren voor geschorst. Daarna herhaalde Van Beek in het Arubaanse parlementsgebouw wat hij eerder al in de media riep: ,,Brinkman spreekt op eigen titel en verantwoording zoals ieder lid van de Nederlandse delegatie.''

Een dag eerder was het overleg ook al vertraagd door een opmerking van Brinkman in een debat over de registratie van Arubaanse en Antilliaanse probleemjongeren in Nederland. ,,Jullie sturen jullie rotzooi naar Nederland'', zei Brinkman tot onsteltenis van Antilliaanse parlementariërs. Volgens delegatieleider Van Beek hanteerde Brinkman fors taalgebruik dat bij andere delegaties verkeerd werd begrepen. ,,Het leidde tot een ordedebat waarbij helder gemaakt is dat Brinkman op dat moment niet over mensen sprak, maar over problemen die over de muur gegooid waren.''

Meer over