Nieuws

Deken: advocaten van kantoor Ficq & Partners waren geen loopjongens van Ridouan T.

Advocatenkantoor Ficq & Partners is ten onrechte door het Openbaar Ministerie beschuldigd van het lekken van vertrouwelijke informatie aan de organisatie van Ridouan T. Dat concludeert de Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs, die toezicht houdt op de advocatuur, na zes maanden onderzoek.

Advocaat Benedicte Ficq arriveert bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, vorig jaar mei.  Beeld ANP
Advocaat Benedicte Ficq arriveert bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, vorig jaar mei.Beeld ANP

Wel leefde het kantoor de regels voor contante betalingen niet altijd correct na. Maar, stelt de deken, ‘dat is niet ernstig genoeg om naar de tuchtrechter te gaan.’

Volgens Henrichs valt de betrokken raadslieden Nico Meijering, Christian Flokstra, Leon van Kleef en Juriaan de Vries tuchtrechtelijk weinig te verwijten. Er is geen bewijs dat zij ‘loopjongens’ zouden zijn van criminelen, aldus de deken. Volgens Henrichs hebben de raadslieden volledige openheid van zaken gegeven tijdens het onderzoek, en is hij ervan overtuigd dat ze integer en onafhankelijk de belangen van hun cliënten behartigen.

Cryptotelefoons

Aanleiding voor het onderzoek was het zogenoemde ‘lek-proces-verbaal’ dat de aanklagers in augustus vorig jaar toevoegden aan het dossier in het Marengo-proces tegen Ridouan T. en zestien andere verdachten.

De officieren baseerden hun beschuldigingen aan het adres van de advocaten op basis van een reeks zogenoemde Pretty Good Privacy-berichten. Het gaat om heimelijk verstuurde berichten die Ridouan T. en zijn vermeende handlangers elkaar in 2015 zouden hebben gestuurd met hun cryptotelefoons. Destijds kon Justitie deze berichten niet nog niet meelezen, maar inmiddels zijn ze ontsleuteld.

In die berichten werd onder meer geclaimd dat advocaten destijds tegen de regels in vertrouwelijke informatie lekten uit het zogenoemde 26Koper-onderzoek naar wapens en gestolen auto’s, dat uitmondde in het liquidatieproces Marengo.

Vertrouwelijke informatie lekken is een ernstige schending van de geheimhoudingsplicht. Volgens het OM maakten de advocaten het op die manier mogelijk dat Ridouan T.’s organisatie de regie hield over wie wat moest zeggen, of juist zijn mond moest houden. Bovendien rees het beeld in de PGP-berichten dat enkele advocaten tegen de regels in duizenden euro’s aan contanten hadden aangenomen.

Schijn tegen

Hoewel de deken erkent dat op het eerste gezicht de pgp-berichten zeer belastend zijn voor de betrokken advocaten, stelt hij dat er geen bewijs is dat ze regels hebben overtreden. ‘Maar het kantoor heeft wel de schijn tegen’, stelt de deken. Niet alleen door de manier waarop verdachten over de advocaten spraken, maar ook doordat Ficq & Partners met regelmaat meerdere verdachten in één zaak bijstaat. ‘Het is verstandig om die schijn in de toekomst te voorkomen.’

Om die reden zal het advocatenkantoor in nieuwe zaken 'zeer terughoudend’ zijn met het bijstaan van meerdere cliënten in één zaak, en wil het in lopende zaken, waaronder het Marengo-proces, het aantal cliënten afbouwen.

Ficq & Partners is niet het enige kantoor dat meerdere verdachten in dezelfde zaak bijstaat. De Amsterdamse deken hoopt dat andere kantoren het voorbeeld zullen volgen. ‘Maar uiteindelijk zijn de wetgever en de Nederlandse Orde van Advocaten verantwoordelijk voor de regelgeving.’

Geen contante betalingen

Het is niet de enige belofte die Ficq & Partners als gevolg van het onderzoek aan de deken hebben gedaan. Ook neemt het kantoor sinds 1 januari geen contante betalingen meer aan. Advocaten mogen in principe geen cash geld aannemen - op deze regel zijn slechts drie uitzonderingen mogelijk.

Volgens de deken heerst over de interpretatie van die regels binnen de advocatuur veel onduidelijkheid. ‘Dat is een wijdverbreid probleem.’ Tijdens het financieel onderzoek naar het kantoor ontdekte de deken dat Ficq & Partners te vaak contanten hadden aangenomen. Maar, stelt hij, ‘naar dit probleem gaan we landelijk aanvullend onderzoek doen. Ik vind het niet fair om op dit punt een tuchtklacht tegen Ficq & Partners in te dienen. Zij zijn echt niet de enigen.’

Het is het tweede afgeronde onderzoek naar lekkende advocaten in korte tijd. Vorige week concludeerde de Amsterdamse deken eveneens dat er geen bewijs is voor de beschuldiging dat raadsman Khalid Kasem informatie lekte.

Meer over