'Déjà vu' van Esther Verhoef wint NS publieksprijs

Het publiek heeft Déjà Vu van Esther Verhoef verkozen tot het beste boek van 2011. Dat werd maandagavond bekendgemaakt. Het boek kreeg 20,3 procent van de 66 duizend stemmen. De prijs werd in het Concertgebouw uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Simone van der Vlugt. De andere genomineerden waren Bonita Avenue van Peter Buwalda, Congo van David Van Reybrouck, Vaslav van Arthur Japin, Wij zijn ons brein van Dick Swaab en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch.

Waar Heeft de Wereld het over?

Wereldwijd #ZacharyQuinto

Acteur Zachary Quinto heeft in een interview met New York Magazine laten weten op mannen te vallen. Quinto speelde een hoofdrol in tv-serie Heroes en is te zien als Spock in de nieuwe reeks Star Trek-films. Een belangrijke reden om juist nu uit de kast te komen, was de zelfmoord van Jamey Rodemeyer, een vanwege zijn geaardheid gepeste tiener. 'Ik zie nu in dat een homoseksueel leven leiden zonder dat publiekelijk toe te geven, niet genoeg is om een bijdrage te kunnen leveren aan de weg naar gelijkheid', aldus Quinto op zijn weblog.

Verenigde Staten #RianJohnson

Regisseur en scenarioschrijver Rian Johnson (Brick, The Brothers Bloom) heeft via een stroom aan tweetsverslag gedaan van een niet bestaande ontmoeting met regisseur Jason Reitman (Juno), met wie hij in een Mexicaanse bar probeerde een niet bestaande ruzie bij te leggen. 'Dit verhaal had een betere film opgeleverd dan The Hangover', aldus een van zijn volgers.

Concertgebouw verlengt uitgifte van aandelen

Het Concertgebouw heeft de uitgifte van nieuwe aandelen verlengd tot en met 11 april volgend jaar. Het hoopt dat kopers van de aandelen daarmee 'optimaal' kunnen profiteren van de nieuwe Geefwet. Die biedt grote fiscale voordelen aan gevers aan cultuur.

De inschrijving zou oorspronkelijk op 10 november sluiten. Het Concertgebouw heeft tot nu toe 350 van de 1.000 nieuwe aandelen verkocht. Een aandeel kost 250 gulden, maar moet wel gepaard gaan met een schenking van 12.250 euro. Volgens woordvoerder Reinoud van Houten is rond de 4 miljoen euro binnengehaald. Het streefbedrag is 12,5 miljoen euro. Het wordt gestort in een fonds waarvan het rendement gebruikt wordt voor onderhoud en educatie.

Van Houten erkent dat de afname van nieuwe aandelen trager verloopt dan direct na de aankondiging. 'De publiciteit is wat geluwd. Bovendien zijn de economische omstandigheden moeilijk. En kopers willen weten hoe het gaat aflopen met de Geefwet.'

In de nieuwe Geefwet, die nog door de Tweede en Eerste Kamer behandeld moet worden, is een aftrek van 150 procent opgenomen voor schenkers aan cultuur. Op dit moment zou een aandeel in het Concertgebouw plus de schenking de koper netto 1.176 euro per jaar kosten. Als de Geefwet van kracht wordt, gaat dat bedrag omlaag naar 539 euro per jaar.

Fiscalisten hebben stevige kritiek op de Geefwet, onder meer op de uitzonderingspositie die voor cultuur wordt gecreëerd. Ook de Tweede Kamer zet vraagtekens bij onderdelen van de door staatssecretaris Weekers van Financiën ingediende wet.

undefined

Meer over