Deinen voor het witte doek

PAMPUS - Het is bijna donker als vier dappere vrijwilligers hun helmen opzetten en op een geïmproviseerde bobslee stappen. Ze zetten zich af en glijden naar beneden, de schuine kade van het eiland Pampus af. Met een plons stort het voertuig in het zwarte water. Op het filmdoek een paar meter verderop, gebeurt bijna hetzelfde. Daar zijn het vier Jamaicanen die op een zelfgebouwde bobslee een helling van het tropische eiland afdenderen.

Zaterdagavond op het forteiland Pampus bij Muiden. De Drijf-inbioscoop die dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden, is in volle gang. In de haven voor het eilandje liggen veertig bootjes aangemeerd. De opvarenden hebben zich in dekentjes gerold en kijken naar het filmdoek dat boven het water is gespannen. Vanavond draait de licht verteerbare film Cool Runnings over een Jamaicaans bobsleeteam op de Olympische Spelen. Vrijwilligers die het evenement organiseren, verlevendigen de voorstelling door in het water voor het filmdoek te stunten.

Een film kijken onder de sterrenhemel, het wordt de laatste jaren steeds populairder. Van vertoningen in een achterstandswijk in Arnhem tot het hippe NDSM-terrein in Amsterdam, in de zomer verrijzen overal openluchtbioscoopjes.

Voor Roelof Fruithof, eigenaar van eenmanszaak Outdoor Cinema is de driedaagse openluchtbioscoop voor Pampus de opening van het hoogseizoen. Met name in augustus en september beleeft hij topdrukte. Met zijn bedrijfje zorgt hij voor film, beeld en geluid. Dit jaar zal hij na Pampus nog zo'n veertig tot vijftig openluchtvertoningen mogelijk maken.

Augustus is volgens Fruithof de beste maand voor openluchtfilms. 'Dan zijn de avonden nog zoel, maar blijft het niet meer zo lang licht. De film kan pas na zonsondergang worden opgestart, dat is in juni heel laat.'

Voor Pampus een film kijken in de openlucht, zou dat niet prachtig zijn? Toen Maartje Terwindt en haar vriend Chris van Voorde zes jaar geleden hun intrek namen in het enige huis op het eilandje, leek het ze een goed idee. Als fortwachters beheert het stel het eiland, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. Nu de Drijf-inbioscoop steeds bekender wordt, zit het evenement soms weken van te voren al vol. Terwindt: 'Mensen plannen hun vakantie eromheen. Wij worden in februari al gemaild.'

Chris Goemans (40) komt al vijf jaar naar de Drijf-in. Vanavond heeft hij vrouw en kinderen meegenomen. Vanaf hun eigen zeilbootje heeft het gezin goed uitzicht op het doek. 'Het is alsof je met je huiskamer naar de bios gaat', zegt Goemans, met een glaasje prosecco in de hand. 'Eigenlijk boeit de film niet. Het gaat om de gezelligheid eromheen. En dan 's nachts bij volle maan terugvaren naar huis. Prachtig.'

Ook zin gekregen om in de openlucht een filmpje te pakken deze zomer? V maakte een kleine selectie.

PAMPUS

De Drijf-inbioscoop op Pampus is officieel afgelopen, maar bij goed weer wordt zaterdag 27/7 nog een extra voorstelling ingelast.

Toegang: eigen boot euro 15,00 p.p.; veerboot euro 25,00 p.p,

Pampus.nl

PLUK DE NACHT

Tijdens Pluk de Nacht worden de beste internationale films vertoond die niet in Nederland zijn uitgebracht. Dat kan een bijzondere documentaire zijn, maar ook een animatiefilm of een romantische komedie.

Waar en wanneer: Amsterdam 7 t/m 17/8; Arnhem 22 t/m 25/8; Den Haag 29 t/m 31/8.

Toegang: gratis

Plukdenacht.nl

PLEINBIOSCOOP

De grootste openlucht filmvertoning van Europa vindt plaats in Rotterdam. Met dit jaar Hollywood producties als Zero Dark Thirty en Jaws, maar ook muziekdocumentaire Searching for Sugar Man en de Italiaanse arthousefilm Bellas Mariposas.

Waar: Museumpark, Rotterdam

Wanneer: 14/8 t/m 1/9.

Toegang: euro 4,-

Pleinbioscooprotterdam.nl

VELUME

Op het Blinq openluchtfestival te Apeldoorn draait dit jaar onder andere de nieuwste Bondfilm Skyfall, The Hobbit en Argo.

Waar: Park Berg & Bos, Apeldoorn

Wanneer: 23 t/m 31/8.

Toegang: euro 9,50

Openluchtfilmfestival.nl

undefined

Meer over