Definitief tweespalt over korten orkesten

Publieke Omroep en het Muziekcentrum van de Omroep zijn het definitief oneens over hoe er bezuinigd moet worden op de orkesten van de omroep....

De twee partijen hebben lange tijd onderhandeld over de manier waarop de opdracht van de staatssecretaris om 5,5 tot 7,5 miljoen euro te bezuinigen moet worden uitgevoerd. Publieke Omroep wil een fusie van het Radio Symfonie Orkest (RSO) en het Radio Kamer Orkest (RKO). Daarnaast moet op overige uitgaven 2 miljoen euro worden gekort.

De directie van het MCO vindt dat als er daadwerkelijk bezuinigd moet worden, het Radio Symfonie Orkest moet verdwijnen. Het RKO en het derde omroeporkest, het Radio Filharmonisch Orkest, zouden versterkt moeten worden. Overigens is het curatorium, de toezichthouder van het Muziekcentrum, verdeeld. Drie leden staan achter de directie, drie leden niet en lid heeft zich onthouden van stemming over het voorstel.

Bij het Radio Symfonie Orkest werken 85 personen, bij het Radio Kamer Orkest 40 en bij het Radio Filharmonisch Orkest 112. Volgens programmadirecteur Ad 's-Gravesande van de AVRO met TROS en NPS de omroepen die levende muziek verzorgen op Radio 4 zal door een fusie de minste schade optreden bij het MCO. 'Bovendien worden zo alle muziekpodia het beste bediend.'

Maar de directie van het MCO is tegen een fusie van RSO en RKO omdat het volgens haar jaren zal duren voordat zo'n orkest het niveau van de bestaande orkesten zal halen.

Meer over