Defensieminister VS bedankt Nederland voor missie IS

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft Nederland bedankt voor de deelname aan de missie in Irak tegen Islamitische Staat. Hij bracht de dankwensen over aan onze minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, die dinsdag op bezoek was in het Pentagon.

null Beeld anp
Beeld anp

Hagel bedankte niet alleen voor de contributie van F-16's en het trainen van Iraakse soldaten, maar ook voor de hulp aan Syrische vluchtelingen en de NAVO-missie in Afghanistan. Volgens Hennis heeft Hagel geen beroep op Nederland gedaan om ook in Syrië te gaan meevechten tegen IS. De Nederlandse F-16's zijn op dit moment alleen boven Irak actief.

Hagel en Hennis bespraken verder de ebolacrisis in Afrika en de Nederlandse financiële hulp 'om het virus te bestrijden'.

De minister van Defensie is woensdag ook nog in de VS. Ze heeft in New York een overleg bij de VN over onder meer een missie in Mali, waarvoor Nederland 400 militairen levert.

Syrië-gezant VN: hulp Kobani
De Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, heeft de internationale gemeenschap gevraagd om te helpen bij de verdediging van Kobani, nu de Koerdische stad in Syrië in handen dreigt te vallen van Islamitische Staat (IS).

'We zullen het betreuren als de stad, die zichzelf zo moedig verdedigd heeft, in handen komt van IS. We moeten dan ook nu actie ondernemen', aldus De Mistura.

De inname van Kobani lijkt een kwestie van tijd. Alleen de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten voeren luchtaanvallen uit op IS-doelen rond de stad, maar het is ze nog niet gelukt om de opmars van IS te stoppen.

Rookwolken in de Syrische stad Kobani. Beeld getty
Rookwolken in de Syrische stad Kobani.Beeld getty
Meer over