Nieuws

Defensie laat fregat Van Speijk niet meer varen

Defensie haalt fregat Zr. Ms. Van Speijk deze zomer uit de vaart. Reden daarvoor is een ‘ernstig personeeltekort’ binnen de marinevloot. Het marineschip werd voornamelijk ingezet voor counterdrugoperaties in het Caribisch gebied en NAVO-oefeningen.

Het marinefregat Zr. Ms. Van Speijk. Beeld Ministerie van Defensie
Het marinefregat Zr. Ms. Van Speijk.Beeld Ministerie van Defensie

Eind vorig jaar besloot de marine ook al een patrouilleschip en een mijnenjager in 2020 niet meer uit te laten varen. Het ministerie van Defensie stelt dat de marine ‘alles gedaan’ heeft om de Van Speijk op zee te houden, maar ‘dat lukt nu dus niet meer’.

Volgens een verklaring zijn bovenwaterschepen van de marine momenteel onderbemand. Vooral aan technisch personeel is een tekort. Door het schip aan de kade te houden, kan de bemanning op andere fregatten worden ingezet.

Zonder extra geld van een nieuw kabinet zijn waarschijnlijk meer bezuinigingen op komst, net als op andere afdelingen van defensie. De afgelopen jaren is er voor het eerst structureel meer geld voor defensie bijgekomen.

‘Maar het herstel is heel kwetsbaar, heel fragiel’, zei de afzwaaiende militaire Commandant van Strijdkrachten Rob Bauer vorige week tegen de Volkskrant. ‘Als er niet extra geld komt, dan moeten er ingewikkelde keuzen worden gemaakt in de nabije toekomst.’

Volgens Bauer voelen commandanten van strijdkrachten veel aversie om in de media om geld te smeken. ‘We dachten altijd dat iedereen wel begrijpt dat je geld nodig hebt om het land veilig te houden. Het doet dus ook pijn, en de commandanten schamen zich er een beetje voor, ik ook, dat we met zo’n boodschap naar buiten moeten.’

Eerder deze maand berichtte De Telegraaf dat de marine een begrotingstekort van 75 miljoen euro heeft. De krant baseerde zich daarbij op een interne nota, waarin duidelijk wordt dat zonder hulp van een nieuw kabinet nog meer bezuinigingen in het verschiet liggen.

‘We zitten in een overlevingsmodus en van herstel is geen sprake meer’, schrijft Commandant der Strijdkrachten Rob Kramer in de nota, waarvan defensie de authenticiteit heeft bevestigd. De Telegraaf schrijft dat ‘essentiële moderniseringen’, zoals radarinstallaties bij fregatten of nieuwe accu’s bij onderzeeboten, door de tekorten niet plaatsvinden.

Meer over